Лоша прогноза: Цената на хляба като пазарна стока ще продължи да расте

Screenshot_20210912-163148

Цената на хляба като пазарна стока ще продължи да расте. Лошата прогноза направи пред „Фокус“ Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС), Във връзка с увеличението на цената на хляба и хлебните продукти.

„Каква ще бъде цената – ние не можем да определим-посочи Кукушева.-То е забранено и по закон, а не е и във възможностите на нито един анализатор да определи цената на хляба, защото всеки производител има собствена себестойност. която се определя както от неговите енергийни транспортни разходи, както цената, която плаща за човешкия труд, както и от факта на какъв пазар оперира той и каква дистрибуция прави, както и на какво ниво е модернизацията на производството. Единственото, което можем да потвърдим, четейки И Правейки анализи, че трендът на всички компоненти, продължава да бъде обявяван за растящ“.

Тя обърна внимание, че в момента има 20 процентна инфлация, а световната инфлация също е факт и никой не може да я пренебрегне

За една година имаме 200 процента повишение на цената на газа, за една година имаме 150 процента повишение на цената на електрическата енергия – анализира Мариана Кукушева.- за една година в рамките на жътвата цената на основната суровина се увеличи с 30,5 процента и анализаторите и борсовите играчи заявяват, че тя ще продължи да расте. За същата една година транспортните разходи на фирмите се покачиха само на ниво гориво с 20 процента. С оглед на всички тези компоненти и най-вече инфлацията в България, това значи, че цената на хляба като пазарна стока, която има своята пазарна стойност, която е пазарно сформирана, ще продължи да расте.