Атанасова обяви първи евентуални дати за вота, каза ще има ли избори 2 в 1

десислава атанасова

Депутатите обсъждат предсрочните парламентарни избори и президентските да са 2 в 1, като датите за провеждането им да са 7 или 14 ноември. Това съобщи след председателски съвет председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

По думите й са се спрели на тези дати, защото последната дата, на която може да се проведат президентските избори е 21 ноември. Атанасова заяви, че според ГЕРБ изборите трябва да са 2 в 1, защото в противен случай щяло да излезе много по-скъпо.

По думите й отново щяло да се изслушва шефа на „Сиела Норма“, както и ръководството на ЦИК, за да се вземе решение. Според ГЕРБ трябва да се върне и хартиеното гласуване. Атанасова подчерта, че за чужбина само с машини ще бъде изключително трудно.

ГЕРБ вече внесе промени в ИК, с които настоява да може да се гласува и с хартия, но по думите на Атанасова другите партии не са заявили подкрепа да се отваряне на ИК.
Оказа се, че ЦИК и фирма „Сиела“ все още са в търговски спорове и облигационни такива по отношение собственост, машини, сертифициране, кодове и всичко останало. При всички случаи се печатат бюлетини. За последните избори отпечатаните хартиени бюлетини са били на стойност 7.5 млн. Това категорично е за сметка на българските данъкоплатци“, коментира още Десислава Атанасова.

От 11 часа ще има нов председателски съвет, на който ще изслушат и шефа на „Сиела Норма“.

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова също се обяви за избори 2 в 1, ако се стигне до нов предсрочен парламентарен вот, като гаранция за висока избирателна активност и представителност.

„Всички видове избори обсъждахме, но има проблем с машините“, пък каза съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. „Оказа се, че софтуерът не е ясно дали е собственост на „Сиела“. Днес ще има още няколко срещи, ще бъде поканен представителят на „Сиела“, каза още Атанасов. По думите му са разглеждани различните дати за избори, но никакви решения не са взети.