Шок! Проверка показа, че Кирил Петков все още е канадски гражданин

кирил петков

Темата за канадското гражданство на Кирил Петков продължава да буни духовете в България. Проверка на Actualno.com показа, че според канадското законодателство Кирил Петков все още е канадски гражданин – поне на база публичната информация за случващото се по въпроса.
Каква е хронологията на събитията и фактите до момента?

В началото на август депутатът от парламентарната група на „Има такъв народ“ Димитър Гърдев адресира въпрос до министъра на външните работи Светлан Стоев, в който настоява МВнР да отговори дали служебният министър на икономиката Кирил Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет. Гърдев се е позовавал на медийни публикации в средствата за масова информация, в които се твърди, че министърът на икономиката е имал канадско гражданство, което в разрез с българското законодателство.

В понеделник (16 август) депутати от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за обявяване на частична противоконституционност на служебното правителство на премиера Стефан Янев. Според партията на Бойко Борисов, Конституцията забранява членовете на правителството да имат двойно гражданство и ако се установи, че Петков е бил едновременно български и канадски гражданин при встъпването си в длъжност, всички негови актове биха загубили легитимност.

В отговор Кирил Петков заяви, че е декларирал, че се отказва от канадското си гражданство, още когато е получил предложение да влезе в служебния кабинет. „Спокойно мога да кажа, че аз, като Кирил Петков, направих отказ от канадското си гражданство преди да встъпя като министър. Знаех, че съществува тази процедура и в първия момент, в който бях поканен за министър, направих този отказ. Този отказ е нотариално заверен. Имам пълната документация“, каза икономическият министър в петък (13 август).

По думите му, той е задействал процедурата по отказ от втория си паспорт още през месец април. Петков твърди, че нотариално заверената му декларация за отказ от канадски паспорт е достатъчна за да не е гражданин на Канада.

Достатъчно ли е това обаче според канадските закони? По този повод екипът на Actualno.com направи справка в официалния правителствен САЙТ на Канада. В него е описана подробно процедурата за хората, които искат да се откажат от гражданство. Тя трае между три и шест месеца, тъй като всички документи се обработват поетапно на различни нива в администрацията, а решенията се вземат от Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на Канада.

В член 9 „Отказ от гражданство“ е уредена процедурата, по която става отказът и от кой момент влиза в сила освобождаването от гражданство. В неговата ал. 3 се постановява, че заявлението се потвърждава или отхвърля с акт на министъра:

„Ако заявлението по ал. 1 бъде одобрено от министъра, се издава сертификат за отказ и заявителят се освобождава от гражданство след изтичането на деня, в който е издаден сертификатът или на дата, посочена в самия сертификат, която е след деня на издаването“. Самият Петков каза, че очаква документална обратна връзка от канадските власти за гражданството си.

Tази част от текста на английски език от сайта без редакторска намеса:

When the applicant ceases to be a Canadian citizen Subsection 9(3) of the Act provides that the applicant ceases to be a citizen after the expiration of the day on which the certificate was issued, or such later date as the certificate may specify.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории