Само в 7DniSofia.bg

Пловдив се похвали с нещо, което го няма никъде в България

capture-20210817-155242

В Пловдив заработи първият в страната Център за диагностика и лечение на усложнения след COVID-инфекция. Той се намира в МБАЛ „Св. Мина“.

Тук ще се правят напълно безплатно базови изследвания. Центърът ще работи по график – два часа дневно и напълно безплатно, разясни директорът на болницата проф. Петър Петров пред „Марица“. Ако се наложи допълнително лечение, то също ще е безплатно.

Центърът може да се посещава без направление и ще работи изцяло със средства и възможности на болницата и с подкрепата на Дирекция „Здравеопазване“ в пловдивската община.

Обикновено преболедувалите коронавирус имат ритъмни нарушения, отпадналост и безсилие, коментира д-р Деведжиев, който е началник на постковид центъра. По думите му тези нарушения продължават с месеци, затова е необходимо да се проследяват дори и безсимптомните случаи.

Общинската МБАЛ „Св. Мина“ е напълно готова да посрещне новата вълна. Лечебното заведение ще подготви поетапно до 60 легла – първоначално 30 в Първо вътрешно отделение. В момента в болницата няма настанени пациенти с ковид, но има търсене, обясни проф. Петров.

Решението за поетапно разкриване на ковид отделения в общинските болници е на Областния кризисен щаб. Разкриването на места за ковид болни ще започне с лечебните заведения, които разполагат с интензивни отделения, а МБАЛ „Св. Мина“ е оставена за по-късен етап.