Георги Марков: Нарушението на Конституцията е консумирано и затова вина носи Радев

xl_георги_марков_герб

Двойният гражданин и министър на икономиката в служебния кабинет на Румен Радев – Кирил Петков, вчера участва в свиканото извънредно на „Дондуков“ 2 заседание на КСНС. Нещо повече – присъствието му там доведе до напускане на залата от страна на ДПС.

Нахалството на Петков, който продължава да гази Конституцията, твърдейки, че не е канадски гражданин, защото е пуснал нотариално заверена молба за отказ, както и нежеланието на Румен Радев да го отстрани, покачват напрежението в обществото.

За коментар и разяснение по чисто конституционния казус, агенция ПИК потърси бившия конституционен съдия Георги Марков. С него разговаря Ивайло Атанасов:

– Г-м Марков, вие имате голям опит – Велико Народно събрание, 36-о и 44-о Народно събрание, конституционен съдия. Приемате ли за нормално на вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност да присъства и на практика чужд гражданин, в лицето на икономическия министър Кирил Петков, заради и което, ДПС демонстративно напусна залата?

-Аз считам, че присъствието на министър с чуждо гражданство в кабинета „Радев“, което продължава вече месеци, е най-голямото нахалство на прехода, а вчера то достигна апогея си.

Консултатитвният съвет за национална сигурност, освен, че е конституционно установен орган под председателството на президента, има и специален закон за своята работа. Четири пъти годишно той трябва да се свиква на редовни заседания – нещо, което Радев не направи.

Вчера той свика извънредно заседание по такива важни въпроси, като биологичната война, настъпващата миграция от Афганистан и бюджета на държавата. Не е редно на съвет на национална сигурност, който по този закон, трябва да разглежда и взима становища по действия, които да пресичат и предотвратяват възникнали опасности за националната ни сигурност, да присъстват министри, които са и чужди граждани.

Поздравявам г-н Мустафа Карадайъ, че е напуснал заседанието. Така се прави, защото това е безумие.

-Ами как ще си обясните това, че Христо Иванов, е гласувал, г-н Петков, макар и с канадско гражданство, да участва в този национален съвет? Все пак, Иванов е юрист, бил е и министър на правосъдието… И как си обяснявате това, че шефовете на служби са гласували той да остане?

-Относно службите – с такива служби, отсега правя прогноза пред агенция ПИК, ще бъдем заляти с мигранти от Афганистан. Ще изнасилват български момичета, след това ще ги убиват, както направи извергът Абдула в немския град Кандел, който случай многократно съм разказвал във вашата медия.

Колкото до Христо Иванов. Иво, аз многократно съм казвал, че той, е правна нула. Сега мога да кажа, че е две правни нули. Той е човек, който не си е плащал адвокатските такси. Той е човек, който в 45-ото Народно събрание, за първи път в новата ни история, направи искане за промени в Конституцията на България, които са от компетентност на Велико, а не на обикновено Народно събрание и то едва с двадесет и няколко депутата, а не така, както изисква основният закон.

Но има и нещо много важно. Той е комунистическо отроче от съветски тип. Бабинка е червеноармейка, а дедко – виден член на комунстическия Интернационал. Момчето е интернационалист соросоид. Няма нищо чудно, че той е солидарен с Кирил Петков, след като американският президент Байдън, в клин, в ръкав, в една своя реч, поздравявайки България, упомена неговото име. Байдън е в напреднала възраст и как да знае кой е Петков, камо ли ти, че е министър в България. Това име му е подсказано от соросоидната общност в България, която залага на Киро Канадеца.

-Добре, но как е възможно този човек да продължава да бъде министър, да не е уволнен от Радев и изобщо да продължава да издава правни актове като министър?

-Не е за вярване, но е факт! Този човек, който претендира за образован, не може да разбере елементарното юридическо положение, че няма никакво значение дали и кога е подал молба за освобождаване от канадско гражданство.

Изключително меродавен е фактът, че към момента на встъпването си в длъжност на министър в служебния кабинет на Радев и издаване на президентския указ, той е гражданин на чужда държава, което е недопустимо. Правно и релевантно е, че той е подал молба, че в момента има някаква процедура за освобождаване.

Все едно е вече дали той ще бъде уволнен, ще подаде оставка или ще бъде освободен от канадско гражданство. Нарушението на основния закон на България е консумирано и затова вина носи и президента. Вероятно този човек се счита за недосегаем, разчитайки на протекции на Сорос. Известно е, че Сорос, е основен спонсор на управляващата в момента в Америка демократическа партия и особено на Националния демократически институт на щатите, от който не един и двама нашенци, са лапали мангизи и обслужвали техните интереси.

Крайно наивно е един министър да продължава инфантилно да обяснява, как е подал молба за освобождаване от канадско гражданство и с това счита, че е изправен пред българската Конституция, след като има решение на Конституционния съд на България №2/1995, което аз съм подписал. С това решение ние казваме, че е важно не процедури, молби и т.н., а акт, с който съответното лице да е освободено от чуждо гражданство. Тогава ние, Конституционния съд на Република България, на практика изкарахме от парламента избрания Жорж Ганчев, който, помоему, беше легенда, тъй като спечели мажоритарно 1992 г. 1 млн. гласа – нещо, което сега не може да направи никоя партия. Ганчев имаше и българско, и американско гражданство, беше избран за народен представител, а не просто назначен за министър като Киро Язовиро и беше изваден от парламента.

Да не говорим, че потърпевши бяха великият проф. Александър Чирков, заради когото този текст в Конституцията беше направен и не можа да стане депутат в 36-ото Народно събрание и министър на здравеопазването, а издигнатият за кандидат премиер мой приятел Петьо Бояджиев, страдалец, дисидент, минал през комунистическите затвори, поради българско и френско гражданство, 1992 г. не можа да стане министър-председател.

-А какво става с правните актове, издадени от министъра канадец?

-Всички актове на министър Петков-правни, – административно-правни, трудово-правни и гражданско-правни, са нищожни. Всеки, който има правен интерес, може да ги атакува пред съда.

– Ами как считате тази прегръдка между Дебъ и БСП, с готовност да се реализира третият мандат? Многократно се наричали ДСБ „партия-джудже, агент на БСП“.

Както и да погледнеш, така се получава, че те са агент на БСП. Навремето, някъде през 1999 г., Иван Костов каза, че проклятието на България, е ДПС. Вероятно е имал предвид обръщането на палачинката на партията на Ахмед Доган през 1992 г., когато от съюзник на СДС, направи паралелната държава с БСП и почтеният проф. Любен Беров, де факто беше заменен като премиер от Илия Павлов.

Но никога, през тази 1999 г., Костов не си е мислил, че ще падне от власт, свален от Симеон Сакскобургготски, че ще напусне СДС и, че ще направи партията ДСБ. По ирония на съдбата, днес ДСБ е силна конкуренция с ДПС и бих казал, че печели конкурса „Проклятие на България“.

НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО, СТОРЕНО НА БЪЛГАРИЯ, ОТ ПАРТИЯТА ДСБ! Тя разби СДС, разби надеждите на милиони и от СДС останаха само двата орела на Орлов мост. ДСБ, съвсем естествено през годините, гласуваше срещу ГЕРБ, с БСП, за да отиде днес в братска прегръдка с червените. Няма нищо случайно.

Тази партия многократно аз съм я наричал „Партизаните на Сорос“, защо именно, след срещата на Иван Костов със Сорос в Будапеща през март 1997 г., последва награждаването му с орден „Стара планина“. Нека младите читатели на ПИК чуят – Джордж Сорос е носител на орден „Стара планина“ първа степен. Този човек, който е неприет в еврейската държава Израел и в родината си Унгария си беше изгонен от героя Виктор Орбан.

– Вие вчера направихте много оригинално и много четено примерно писмо, с което ГЕРБ да се откаже от мандата си пред президента Радев като втора по численост парламентарна група, за да се съкрати тази агония, която е в парламента. Днес пък ГЕРБ потвърди, че ще върне мандата едва, когато го получи.

-Не мога да ги разбера ГЕРБ. Те са си партия, решават си те нещата. Чух, че някой бил казал, че нямало такова нещо отказ от мандат, че първо трябвало да го получат и след това да го върнат.

Аз съм човек, който общо взето, пише красноречиво и девет години съм бил конституционен съдия. Е, не съм чул ГЕРБ да има подобен екземпляр – девет години конституционен съдия. Но те, ако нямат доверие в мен, спокойно могат да попитат проф. Киров, който е шеф на катедрата по конституционно право. Ще им дам телефонния му номер, ако го нямат.

Моята идея беше, че още миналата седмица ГЕРБ трябваше да направят категоричен отказ да се ползват от конституционното си право по член 99, ал.2, да направят изричен отказ и публичен до президента от това да издигнат кандидат за министър-председател и да се явяват пред президента и да участват в тази процедура. По този начин, ако още миналата седмица го бяха направили, щеше да тече 7-дневният срок за връчването на мандат на третата по избор на президента парламентарна група. Щяхме по-бързо да се отървем от тази агония, която се очертава да бъде доста дълга в парламента и която не е интересна на всички, включително и на ГЕРБ.