Радев бави третия мандат, защото няма инициативен комитет

румен радев

Румен Радев няма да връчи днес втория мандат, въпреки, че парламентът още вчера реши да не гласува проекто-кабинета на ИТН и да освободи хода на изборната процедура. Причината е, че президентът умишлено протака хода на рулетката за съставяне на редовен кабинет. Той дори се е консултирал с юристите си колко най много може да отложи развръзката и си е направил сметка да бави до края на август процедурата.

Според източници на ПИК, той планира едва във вторник на връчи втория мандат на ГЕРБ, който те обявиха, че веднага ще върнат. Логично би било още на другия ден той да даде третия мандат, но той планирал да изчака края на седмицата и така да проточи развръзката чак до 27-и август.

Целта му, освен да удължи живота на служебния си кабинет и така да гарантира уреждане на свои хора на възможно повече държавни постове, е да си спечели време за президентската кампания. Веднага след края на рулетката с мандатите, парламентът ще трябва да назначи дата за вота за държавен глава.

Това ще даде старт на предизборната президентска кампания и Румен Радев вече официално трябва да бъде издигнат. Към момента обаче той не бил готов нито с инициативен комитет, нито с необходимите подписи, които да се внесат в ЦИК за кандидатурата My.

Припомняме, че той сам още пролетта даде заявка, че ще се кандидатира за втори мандат, но след това никоя партия така и не потвърди, че ще го издигне, какъвто е необходимият ред. Затова на практика към момента той не е издигнат като кандидат президент, но по-притеснителното за Радев било, че нямало и кой да го направи. Той е търсил подходящ екип за това на „Дондуков“ 2, но няма как хора, които е назначавал на държавни постове, да влязат в политическа битка.

Преди 5 години зад кандидатурата му застана инициативен комитет, начело с покойния вече Стефан Данаилов, както и други хора от БСП, но и интелектуалци от червените кръгове. Сега Корнелия Нинова и столетницата още не са решили дали ще застанат зад Радев и той се оказал в разкрачено положение, без предизборен екип зад гърба си, а съответно и без необходимите по закон подписи.

Заявка за подкрепа към него преди дни даде лидерът на ИТН Слави Трифонов, но без да се ангажират с издигането му и затова и Радев мълчи по темата. Не може обаче и да намери поддръжници за инициативен комитет, защото рейтингът му се срива от ден на ден заради десетките протести срещу диктаторското управление, което наложи със служебния си кабинет и многобройните изцепки и немощ на министрите му, вкарали държавата в тотален хаос, включително финансов и икономически.

Заради патовата ситуация, в която се намира и желанието му да протака максимално процедурата с рулетката, той съвсем не изненадващо си намери оправдание дори да изчезне от София, сетил се неочаквано, че под неговото управление България отново се напълни с нелегални мигранти и назначеният от него МВР шеф – имотният крал Бойко Рашков е неспособен за спаси страната от заплахата. Така той се спасява и от ежедневните протести под прозорците си, както направи и премиерът му Стефан Янев днес, също бягайки в провинцията от гнева на бизнеса, зовящ вече четвърти ден за оставки.

ПИК