Проф. Христова за Радев и чалгарите на Слави: И двамата рушат и създават криза

Проф.-Антоанета-Христова

Политическият психолог проф. Антоанета Христова разкрива ходовете на политиците след безпрецедентната врътка на чалгарите на Слави Трифонов да провалят гласуването на кандидатите им за премиер и за правителство след изпълнен мандат и издаден указ на президента, като оттеглят номинирания за министър-председател Пламен Николов.

Защо баш чалгарят Слави се отказа да прави кабинет и незабавно подкрепи Румен Радев за втори мандат? Кои партии се бият за третия мандат и какво целят? Какво е по-добре за България в момента – сламено правителство на обитателя на президентството или нови избори?

Случва се опит за категорична промяна на демокрацията като функциониращ модел на България. Приетите правила, които са били наложени тук имаха своите плюсове и те са част от практиката, се измитат. Те преживяха детските болести от създаването си, но те са условие за развитие и са основа, върху която трябва да се надгражда, каза Христова.

Ще цитирам самия метач, който каза, че е време да се изметат боклуците. Но неговото измитане не предполага устойчивост на развитието, а предполагат определени каузи, заяви професорът.

Целта може да бъде постигната по прост начин – вдигаме прага за влизане в парламента от 4 до 10. И тогава ще влязат най-големите. И не да се отрича ГЕРБ, а да има разговори и да има автентични ляво и дясно в България, посочи още тя.

Подкрепата на Румен Радев толкова рано, преди да бъдат излезли другите кандидати и отказът от самостоятелен кандидат на Слави Трифонов е интересно за анализ. Комплекс от причини води до това, смята проф. Христова.

Слави казва: Аз съм метлата и ще създам условия да се стартира наново. Той търси слава, търси за допринесе за неговото разбиране за развитие на системата. Той има задължително и финансов мотив. Неговият бизнес се управлява от много пари и при положение, че виждаме, че телевизия 7/8 няма достатъчно абонати и той търси сигурност, стабилност и финансово осигуряване в бъдещето. Това са мотиви и тези мотиви не е задължително да вървят абсолютно винаги заедно, каза тя.

Чрез Радев той днес даде заявка, че иска да покрие център-ляво популисткото пространство. И от тук и неразбирателството с дясното, с ДБ, с Мая Манолова. Слави Трифонов няма социално приемлив интерес да се противопостави на БСП, защото той ще претендира за техните избиратели. Радев е символ на левия избирател и Радев прилича на него, той е деструкция на всичко. Когато имаш два субекта, които са деструкция, които разрушават и искат да чистят и да махат, и да градят нещо, което не е посочено, не е обяснено…Радев няма ясна перспектива, но той иска с цената на всичко президентска република и той да управлява и нарежда всичко в живота на България, категорична е проф. Христова.

Ключът е в оценката на работата на служебното правителство, но тук има съществен момент – очаквайте неочакваното, посочи тя. Радев вижда, че служебното правителство ще започне вече съвсем видимо да показва проблеми и врагове, те са свързани с икономическия стрес, въпросите със здравната криза, с плана за възстановяване, съc специфичния начин на поведение на министрите му – Кацаров, Рашков. Поведението на определени министри стъписва и буди неприемане. Това не може той да не вижда, че се отразява на неговия рейтинг, каза Христова.

Оттук следва големият въпрос как ще се позиционира Трифонов в общата картина. Той ще продължи да държи останалите на къса каишка. Слави ще изисква и ще задава въпроси. Хората му ще искат да влияят върху Радев, ще искат да бъдат припознати като най-голямата политическа сила, ще поискат съобразяване. Провиждам възможност за сериозен конфликт между тях двамата и то конфликт, който ще се развие по време на кампанията, заяви още тя.

Демокрацията са правила, та да може да е прогнозира, а не психиатри и психолози да се опитват да разберат нещата, посочи тя.

Допускам, че тези с позитивни вот за Слави Трифонов няма да променят това. Те не слушат анализи, не слушат кое е по-добре за тях, посочи тя.

На въпрос на водещата Ива Николова как партия като ИТН с грандиозни провали продължава да стои и не е ли това краят й Христова посочи, че допуска, че ще има хора, които ще си тръгнат от Слави, други обаче ще си останат, тъй като нито ги интересува, нито могат да разберат това, което се случва.

В момента е от жизнено важно значение да се излъчи много силна дясна кандидатура, която е безпрекословна и която може да обедини стари седесари, нови седесари, десебари, което не е ляво и не е свързано с комунизма, не е наследник на комунистическите семейства. Такава кандидатура, която даже хора, които са гласували за ДБ, не биха могли да я устоят. Не казвам име, казвам, че трябва да се мисли. Кандидатурата трябва да е с опит, но и съвременна, модерна. В момента сме месец на почивките. Това, че в София ври и кипи много хора не го наблюдават, тъй като са по почивки, посочи тя.

Хората дори смятат, че всичко, което става, е абсурдно и не искат да се натоварват. Обявяването на такава кандидатура трябва да стане в началото на септември и със силно събитие и апломб трябва да се появи една абсолютно категорична кандидатура, смята професор Христова.

Човекът, който вдигна юмрук и ни раздели е Румен Радев, отсече тя.

Въпросът е, че не можеш да управляваш с омраза собствените си граждани, а при него има омраза. Не може да вдигнеш юмрук срещу собствените си граждани. Голяма част от хората, гласували за ГЕРБ, са гласували и за него. Изключително неверен ход от негова страна, заяви Христова.

Един колега каза, че трябва да внимаваме много с издигането на военни, тъй като армията налага дисциплина и налагане отгоре надолу на разпореждания, които не предполагат мислене. Тези хора са полезни, но те си имат своето място, отсече Христова.

ПИК