Огнен ад: Пожарите в Кюстендилско прескочиха сръбската граница

пожар

Пожарите в Кюстендилско прескочиха границата със Сърбия. Огънят в района на село Чуденци унищожи шест необитаеми къщи и две стоманени постройки. Борбата с пламъците продължава.

През последното денонощие са възникнали 22 пожара в региона и са обхванали площ над 1000 декара, съобщават за Българското национално радио от Областната дирекция на вътрешните работи.

В землището на с. Ломница, където станаха 4-5 пожара за последните дни, са обхванати около 500 дка (200 дка от тях са в гора), изгорели са 8 необитаеми къщи и 10 селскостопански постройки.

В землището на с. Долно Тишаново, община Невестино, огънят е обхванал площ от 1000 дка (700 дка от тях са в иглолистна гора), изгорели са 4 неизползваеми къщи и 3 спомагателни постройки. Спасени са от опожаряване 21 сгради и 20 дка овощни насаждения. Други пожари са обхванали площ от около 120 дка.

Междувременно на среща при президента Румен Радев преди минути премиерът Стефан Янев обясни, че решението на правителството да изпрати огнеборци в Македония е било съвсем резонно.

„Съзнателно взехме решение и изпратихме екипи в Северна Македония. Анализът ни сочеше, че пожарите могат да стигнат до границата ни и това се случи. Ако някой се съмнява, да отиде и да попита жителите на Благоевградско какъв дим са дишали вчера“, подчерта премиерът. Така той отговори и на упреците на Слави Трифонов, който вчера си позволи да дава съвети на правителството и българските огнеборци.