Политолог: Радев панически бяга от кризата, която предизвика. Няма интерес да има избори 2 в 1

Румен Радев Президент (9)

България за пореден път е изправена пред криза на властта. Не е ясно дали ще има правителство. Ако пък бъде гласуван кабинетът на „Има такъв народ“, дали ще успее да преодолее тежкото политическо противопоставяне.

Неяснотите се увеличават с всеки ден.

БСП засипа със студен душ хората на Слави Трифонов, след като дни наред уверяваше, че двете партии имат много общи позиции. Корнелия Нинова дори обяви, че ако се стигне до положение партията й да получи мандат, ще предложи служебното правителство да стане редовно.

Агенция ПИК потърси за коментар политолога доц. Антоний Гълъбов.

Интервю на Албена БОРИСОВА:

-БСП хвърли в недоумение анализаторите и политиците с позицията си за правителството на ИТН. Плетат и разплитат се различни и противоречиви версии. Какво е вашето очакване, доц. Гълъбов?

-БСП бяга от това да се озове в ролята на втора опозиция. Затова е готова на всякакви компромиси. Има очевидно разминаване между „Има такъв народ“ и онова, което БСП винаги е твърдяла, че ще се случи.

-БСП се превърна в незаобиколим фактор за съставяне на правителство. От нея зависи дали ще има кабинет. Как се стигна до това положение?

-С трайното влошаване на отношенията между „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Имаме остро противопоставяне между ДБ и ДПС. В резултат на което се вижда, че „Демократична България“ ще има все повече разминавания с „Има такъв народ“.

Както вече казах, ръководството на БСП е готово на всичко, за да оцелее.

Няма допирни точки между БСП и ИТН. Рано или късно там ще има дълбоко напрежение. И БСП ще излезе от това насипно състояние.

– Според различни изследвания, много хора искат служебното правителство да остане на власт. БСП на това ли разчита като обещава да го предложи за редовно – за да се хареса на електората и да спечели повече гласове на следващи избори?

-Тези сондажи, които имат пропаганден характер по отношение на служебното правителство, не знаем как са правени. Не е ясно как е задаван въпросът дори.

Практика е в България да се харесват служебните правителства повече от редовните. Хората не знаят какво върши този служебен кабинет. А той практически не свърши работа, освен обслужването на конюктурни интереси и на екипа на Румен Радев. Кабинетът не направи най-важното – да каже какво е истинското състояние на страната.

А за обещанието на БСП – това е много плоска игра. И тя няма да доведе до нищо добро за столетницата.

Рано или късно хората ще видят, че всъщност не става дума за решаването на проблемите на държавата, а за президентските избори.

-И в крайна сметка още сега е ясно, че няма да има кой да подкрепи мандат на БСП при така развиващите се събития?!

– Ако се стигне до мандат на БСП, значи, че никой не е подкрепил ИТН. И съответно „Има такъв народ“ няма да гласуват за БСП.

-Явно вървим към трети предсрочни избори. Как ще изглежда, според вас, следващият парламент?

– Никой не може да каже. Влизаме в икономическа и социална криза.

Румен Радев панически бага от кризата, която предизвика.

Ясно е, че ще имаме по-ниска избирателна активност. ИТН разчитат на това, че техните избиратели искат да се блъска съществуващата в момента система на политическо представителство, докато се разруши. И твърде вероятно е да увеличат подкрепата. ГЕРБ също ще вдигне резултата. „Изправи се! Ние идваме“ твърде вероятно няма да успе да прескочи бариерата. „Възраждане“ може да направи още една крачка напред.

-Рисувате проблемна картина. Политиците този път ca длъжни да преодолеят егото си и да съставят правителство. Ще го сторят ли?

– Вероятността е по-скоро да нямаме редовно правителство. Кандидатът за премиер на „Има такъв народ“ не беше водещ в консултациите. Очевидно решенията се взимат от председателя, който съществува само виртуално.

Интересите на Румен Радев са да няма избори 2 в 1. Неговият втори мандат е под въпрос. Ако след три месеца сме по-зле, Радев ще загуби изборите.