Зам.-главният прокурор Машева направи на пух и прах всички опорки срещу Гешев

гешев

„Гласуването показа, че мнозинството от ВСС прие, че министърът не е от кръга хора, които могат да правят предложение на освобождаването на главния прокурор. Това обяви по Би Ти Ви зам. главният прокурор Даниела Машева в коментар на решението на Висшия съдебен съвет за недопустимост на искането за откриване на процедура за преждевременното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

„Виждате, че продължи дълго. Бяха изложени всички факти. Колегите във ВСС разгледаха всички обвинения към главния прокурор и нямаше допустимост за тази процедура“, продължи тя.

„Споделям мнението, което приеха във ВСС. Защото това трябва да бъде дисциплинарно производство, ако се докаже, че главният прокурор има вина.“, обяви Машева.

,,Когато става въпрос за отстраняване – могат трима от прокурорската колегия и петима от съдебния съвет да го поискат. Това правосъдният министър не може да го поиска“, разясни зам. главният прокурор.

„Това не е гласуване за неговото отстраняване. Те разглеждаха различни варианти. Те разсъждаваха дали може да се направи дисциплинарно производство“, разясни още тя по повод дебатите във ВСС миналата седмица.

,,Главният прокурор предсседателства прокурорската колегия. Не бих казала, че има прекомерно влияние върху прокурорската колегия. Аз също бях час от тази колегия и г-н Гешев, както и предишният главен прокурор Сотир Цацаров не са оказвали влияние“, категорична е Машева.

„За мен е приемливо влиянието на политиците върху ВСС. Оттук нататък правомощия имат трима от прокурорската колегия и петима от съдебния съвет, както казах. В момента ми се струва, че има политическа воля за ограничаване на правомощията на главния прокурор и неговото отстраняване, но това може стане чрез промяна в конституцията. Но важно е дали в обикновено или Велико Народно събрание“, обяви тя.

„Аз мисля, че те са срещу личността на Иван Гешев. Може също срещу работата на главния прокурор и съдебния съвет също“, каза тя повод атаката.

„Иван Гешев не е недосегаем. Той всяка година прави отчет в НС. Той може да бъде викан и през други периоди, за да направи отчет. Това за първи път беше направено миналата година.“, обяви Машева.

„Настъпил е моментът да представи отчета за миналата година“, каза още Машева.

„Може да се стартира искане за неговото освобождаване от страна на ВСС, ако има нарушения“, обясни отново тя.

,,Не възприемам идеята за пряк избор на главен прокурор. Сегашната процедура е достатъчно прозрачна и публична“, каза по повод идея на ИТН за избор на главен прокурор.

„Не са допуснати грешки от прокуратурата при влизането в президентството. Предварително е взето разрешение от съда. Не отговорят на истината твърденията за агресия и насилие. Отишли са да направят претърсване и изземване, като е спазен за влизане“, каза тя.

„Няма въоръжено нахлуване в президентството. Аз не мога да коментирам решенията на административния съд. Не е била устна заповедта за арестите. Наблюдаващите прокурори са били няколко“, каза още тя повод задържането на съветниците на Румен Радев.

„В бюрото по Защита към главния прокурор към момента са защитени 14 лица“, разкри тя, но изтъкна, че не може да оповестява други подробности.

„Бюрото осигурява защита на магистрати, които са заплашени лично или техните семейства, но не мога да разкрия имена. Иван Гешев получава съответната охрана според правомощията си“, обяви Машева.

Тя обяви, че назначените в Бюрото за защита нямат мандат и се назначават от главния прокурор след конкурс.

„Специализираната прокуратура може да е бухалка, но в борбата с престъпността. Имаме добри резултати. Тя се занимава с корупцията по високите етажи от 2017 год. 4-5 години не са достатъчни за добра отчетност. През миналата седмица имаме похвала от Европа заради разкриването на престъпна група, занимаваща се с трафик на мигранти в Гърция. Имаме осъдителна присъда и по отношения на зам.-премиер“, обяви тя.

„Това, че някой иска да я закрие, може да случи. Но по-важното е какво ще се случи с делата, които се водят в момента срещу различни лица“, призна тя.

„Съдебната реформа не може да бъде насочена само срещу личността на главния прокурор и закриването на специализираните прокуратура и съд“, категорична е Машева.

По думите й е важно да се да се въведе електронното правосъдие.

„Прокуратурата в една демократична държава не трябва да се извади от съдебната власт“, категорична е тя.

„Дипломата на главния прокурор е легитимна. След като не се стартира процедура са отстраняването му, сега започнаха с това. Дипломата му е от 1994 г. Смятате ли, че Академията на МВР не е била акредитирана. Какво ще се случи и с други магистрати, ако дипломите от това учебно заведение се окажат нелегитимни“, отговори Машева на въпрос за дипломата на Иван Гешев.