Обсъждат промени за синя зона в София

синя зона

Има конкретни предложения за увеличаване както на работното време на синята зона, така и за промяна на обхвата на зелената зона. Това каза пред „Фокус“ изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев.

„Това е тема, по която се говори от доста месеци. Обсъжда се и промяна част от зелената зона, където е по-натоварено, да стане синя. Това са неща, които следва да дойдат като становище, инициатива и доклад от съответните районни кметове. Естествено ЦГМ и групите в Столичния общински съвет (СОС) имат своето виждане“, коментира Дилчев. По думите му последните две зони, които тръгнаха в Яворов“ и „Иван Вазов“ показват, че въвеждането на зона определено води след себе си и до въвеждане на ред в квартала.

„В течение на времето действително кварталът се успокоява транспортно и осигурява достатъчно места за живущи. Отново ще кажа, че на определени места в центъра зоните вече са претоварени. Живущите имат искания към COC както за вдигане на цените, така и за увеличаване на работното време. Предстои да видим и какви решения ще бъдат взети в тази насока“, каза още Димитър Дилчев.

Пускаме три автобуса по линия 66, които ще могат да позволяват и качването на 9 велосипеда. Това ще стане може би през този уикенд. Те ще са оборудвани с велобагажници, каза още шефът на ЦГМ.

Попитан дали общинските транспортни предприятия си стъпват на краката след коронавирусната пандемия, Дилчев отговори, че за съжаление, все още броят на пътниците не е стигнал нивата, които са били преди пандемията. Така че е трудно към днешна дата да се коментира тази тема. Надяваме се, че в рамките на няколко месеца ще се доближим до нивата на пътници, които бяха преди пандемията. Всичко зависи и от това как ще се развиват нещата, какво ще се случи в следващите месеци. Надяваме се тази пандемия да е зад гърба ни, но бъдещето само ще покаже“ коментира Дилчев.

Във връзка със сигурността в градския транспорт Той посочи, че има 4000 инсталирани камери във всички превозни средства в столицата.Те работят непрекъснато и записват. Така че инцидентите в градския транспорт няма да скрием, че в последните месеци намаляват. Изключително важно е да знаят гражданите, че всеки инцидент в последните месеци, които сме имали, ce установяват и извършителите. Определено можем да кажем, че към днешна дата значително са намелели и джепчийствата. За съжаление, имаше подобни инциденти, вандализъм. Благодарение обаче на видеонаблюдението извършителите се установяват незабавно“, подчерта той.