Бойко Борисов №1 сред партийните лидери с 23,6% доверие, Трифонов след него със 17,4% (ГРАФИКИ)

бойко борисов

Бойко Борисов остава партийния лидер с най-висок личен рейтинг. Като председател на ГЕРБ той събира цели 23.6% от всички попитани на кой от лидерите имат доверие. Зад него остава босът на ИТН Станислав Трифонов, който събира 17.4%.

След тях са Корнелия Нинова и Христо Иванов, чиито съпартиец в „Демократична България“ Атанас Атанасов пък получава едва 0,6% от доверието на гражданите. Това го нарежда след лидера на Консервативно-патриотично движение Станислав Недков-Стъки, който без да е регистрирал партия и да се е явил на избори получава доверие от над 1% от всички анкетирани. След него са и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, Васил Божков и Цветан Цветанов.

Сред всички лица в политиката традиционно на първо място остава благодарение на ореола на президентската институция Румен Радев, който обаче продължава да сваля доверието на хората в „Дондуков“ 2. По същата причина повече одобрение, отколкото негация, събират премиерът му Стефан Янев и подкрепящият действията им Станислав Трифонов.

Разслоено е отношението на електората към политиката и уволненията на служебния кабинет. Смени са нужни според 53,2%, 26,8% не ги одобряват, а останалите нямат мнение.

Категорично неприемливи за хората са обаче действията на министрите на Румен Радев Бойко Рашков и Стойчо Кацаров. 50.9% от гласувалите смятат, че пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев е нередно, а само 32,2 на сто ГО одобряват.

Подобно е отношението и към МВР шефът Бойко Рашков. На въпроса как оценяват езика, който използва срещу опонентите си, които нарече „бивши хора“, 40,5% от гражданите не го одобряват срещу 33,3%, които не намират проблем в това.

Остро възприемат българите активната политика на американската посланичка Херо Мустафа и я приемат като намеса във вътрешните ни работи 52% смятат така, а само 25,7% са на обратното мнение.

ПИК съобщава и горещите данни за партиите от проучването. Те сочат, че ако извънредните избори са днес, ГЕРБ печели с 23,1% сред твърдо решилите да гласуват българи. Втори с 20,5% са „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. БСП изостава на трето място със 17,1%.

На четвърта позиция в електоралната подредба е коалиция „Демократична България“ с 9,5%. Следва ДПС с 8,5%, като уговорката тук е, че не е отчетен потенциалният вот от Турция, който ще направи резултата на тази партия осезаемо по-висок.

По-надолу в класацията са „Изправи се, мутри вън!“ с 5,1%. Под чертата са обединените „Български патриоти“ с 3,8%.

В парламента не влизат и „републиканците“ на Цветан Цветанов, „Възраждане, „Атака“, „Българско лято“ на Васил Божков.

Това сочат данни от национално представително изследване на Центъра на анализи и маркетинг с директор Юлий Павлов, проведен в периода 11 – 14 юни сред 800 пълнолетни граждани по поръчка на агенция ПИК. Методът за формиране на извадката е пряко стандартизирано интервю „лице в лице“.

В студиото на ПИК ТV Павлов разкрива и останалите горещи данни от проучването и прави анализ на политическата обстановка според настроенията на избирателите.

„62% от анкетираните казват, че твърдо са решили да гласуват. Дали наистина толкова ще гласуват, струват ми се много. Важно уточнение е, че изследването се прави само на територията на България. Ако вземем тези проценти, това означава, че само у нас ще гласуват 3,4-3,5 млн. души“, обясни Павлов.

По думите му ако се добавят и 200 000 гласували в чужбина, това става за 3,6-3,7 млн. души, от които се очаква 3,5 млн. истински гласа, което прави бариерата за влизане в следващия парламент ще бъде 140 000 гласа, а за да бъде сигурна една партия, най-добре да има 150 000 гласа.

„Повечето секции в чужбина няма да са решаващият фактор за резултата на ДПС, както и за активността“, уточни социологът. Той обясни, че слабия резултат на ДПС на предишните избори се дължи на строгите мерки в Турция, които сега се облекчават, тъй като там пандемията отстъпва.

„Три седмици преди вота разликата между ГЕРБ СДС и „Има такъв народ“ продължава да е извън рамките на стохастичната грешка и сега при нас е в рамките на 2,6%. В момента виждаме, че няма кампания и ако не се случи нещо драстично, тези проценти ще се запазят. ГЕРБ ще имат горе-долу същия брой гласове, колкото на миналите избори и няма как да паднат под 800 000 гласа. „Има такъв народ“ пък няма как да стигнат 800 000 гласа“, прогнозира директорът на Центъра за анализи и маркетинг.

Павлов добави, че партията на Слави ще качи резултата си и може да стигне до 600-650 хиляди гласа. „Има възможност за някакъв скок, това няма как да го изчислим. Става въпрос за концерта му на Орлов мост в последния петък преди изборите. Да видим каква ще е посещаемостта и какво ще е медийното отразяване“, уточни експертът.

„От четири години насам, след предишните парламентарни избори, се наблюдава един засилващ се ефект, че доста хора ще гласуват за БСП, но като дойдат избори не гласуват за тази партия. И при другите парии има такива хора, но при БСП процентът е доста голям“, разкри социологът.

„Жан Виденов събира малко гласове. Може да стигне до 1-1,5% от гласовете, но не може да вземе от гласовете на Корнелия Нинова. Той взима от гласовете, които вече избягаха от БСП след войната, която Нинова поведе в партията“. БСП може да стигне 500-550 хиляди гласа, но не може да вземе повече. Жан Виденов взима от гласовете на разочарованите от БСП“, допълни Юлий Павлов.

„Демократична България“ ще вземе повече гласове заради високата избирателна активност, но процентът ще остане същия. „Демократична България“ имат възможност да вдигнат, имат откъде. ДПС също могат да вдигнат и е напълно реално двете партии да вземат над 10%, когато се Добавят и гласовете от чужбина“, пресметна той.

Според него Мая Манолова е над ръба, а „Българските патриоти“ са точно на ръба. „Изправи се! Мутри вън“ във всички изследвания са над ръба, което за мен означава, че шансът им да влязат в парламента е 70%. Това е голям процент. При „Българските патриоти“ шансът към момента е 50 на 50. За мен при тях силно негативен ефект играе липсата на лидерите им“, каза още експертът и Добави, че все пак не трябва да бъдат отписвани.

„Възраждане“, „Българско лято“, „Републиканци за България“ и „Атака’, въпреки че съм им дал резултат между 0,7% и 1,4%, те са на едно и също ниво и няма разлика между тези партии. Те са около 1%. Има две особености между тях. При „Възраждане“ имаше хора, които в последния момент решиха да гласуват за тях. При „Българско лято“ за една седмица качиха 3%, какво им пречи сега за три седмици да качат от 1% на 4%. Логиката на тази партия, начинът, по който се събират гласува, би трябвало сега да се направи необходимото, за да се мине бариерата, но въпросът е дали това е възможно“, сподели директорът на Центъра за анализи и маркетинг.

„При партийните лидери естествено, че Бойко Борисов продължава да има най-голямо доверие с резултат 23,6%. Той има по-голямо доверие, отколкото е резултатът за партията. При Слави Трифонов доверието е 17,4%, а Корнелия Нинова е под намеренията за гласуване за БСП“, уточни той.

По думите му Мая Манолова и Татяна Дончева заедно събират повече от резултата на „Изправи се! Мутри вън“.

„Ако някой си мисли, че аферата „Дебел плик“ ще има някакво значение, значи дълбоко се лъже. Хората не се впечатляват от тези неща. За мен беше ясно, че в този плик имаше бутилка. Хората в провинцията не ги възбужда тези неща. Това, което виждат хората, е как ще се развие скандалът с язовирите, защото това е близо до тях. На тях им е ясно, че като бъркаш в кацата с мед, няма как да не си оближеш пръстите“, разкри Юлий Павлов.

Според него има едно ядро от хора, което твърдо вярва, че ГЕРБ е най-корумпираната партия, но това ядро не се увеличава. От друга страна има едно твърдо ядро от 700-800 гласа, което подкрепя ГЕРБ.

„Смятам, че Румен Радев няма да получи този позитивен ефект, който очакваше от служебното правителство. Това, което „Алфа Рисърч“ измериха в свое изследване, беше, че 25% го оценяваха позитивно, 20% – негативно, а 50% имаха противоречиво отношение“, обясни директорът на Центъра за анализи и маркетинг и допълни, че има едни 25%, които със сигурност ще гласуват за Радев и едни 20%, които със сигурност няма да гласуват за него.

Той добави, че според него почти сигурно Румен Радев ще повтори мандата си и трябва да се случи чудо, за да не спечели президентските избори. „Не само Румен Радев ще спечели, но ако той не спечели на първи тур, аз ще бъда много изненадан“, добави Павлов.

Според него самообявлите се за партии на протеста няма как да вземат 120 депутати в следващия парламент, дори и „Има такъв народ“ да бъде първа партия на изборите, което ще означава, че ако искат да управляват, ще трябва да приемат подкрепата на някои от останалите партии.

Директорът на Центъра за анализи и маркетинг обясни, че не е възможно да има цялостно касиране на изборите, но е възможно по места в края на изборния ден да има огромни опашки от желаещи да гласуват.

 

ПИК