Внимание, шофьори: КАТ с нова акция на пътя

Пътна полиция

Пътната полиция започва проверки на водачите за употреба на алкохол, наркотични вещества и техните аналози. Специализираната акция ще продължи до 22 юни. Тя се провежда под контрола на ROADPOL и се извършва във всички страни-членки на ЕС. Това обяви на брифинг Дамян Владинов, „Пътна полиция“.

По думите му операцията е на територията на цялата страна, а за първи път е определено едно денонощие през седмицата, в което ще се провежда интензивен контрол. 24 часовият маратон на контролните органи на пътя ще бъде на 19 юни.

От КАТ увериха, че на този ден ще бъдат използвани всички налични технически средства. Целта на операцията е да се въздейства върху поведението на водачите, така че да се ограничи до минимум шофирането под въздействието на алкохол и наркотични вещества.

В хода на акцията ще бъдат направени проверки и за валидна гражданска отговорност. Подобна акция имаше и през декември. Тогава бяха установени 250 нарушители. 195 водачи бяха седнали зад волана след употребата на алкохол, а 55 след прием на наркотични вещества.