Над закона: Бетонират тайно „Смокиня” посред нощ (СНИМКИ)

a04d1cf051d1baa3de4d0b80884dc80c

Един от най-красивите плажове край Созопол – „Смокиня”, се бетонира тайно в малките часове на денонощието, когато проверяващите от Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) още са по леглата си, разкри източник на Lupa.bg от морския град.

Концесионерът заповядал на строителите на бъдещия рибен ресторант да наливат бетона върху пясъка в часовия пояс от 4 до 10 ч., след което да спрат всякаква дейност, защото започва работното време на инспекторите по незаконно строителство.

От седмици на една от най-красивите ивици по Черноморието се поставят „бетонни пети”, като от началото на юни багер ги вкопава в земята. Месец по-рано Министерството на туризма глоби концесионера с 3 856 лева заради нарушена цялост на плажната ивица, но строежът остана недокоснат и върви с бързи темпове.

Инж. Йоан Каратерзиян от Камарата на геодезистите в България призна пред медиите, че „това без съмнение е строеж. Дори оградата, която е поставена, също е строеж. Всяка една изкопана дупка с цел да се построи нещо е строеж. Тъй като се намираме на морски плаж, този строеж е напълно забранен”, отсече експертът.

„Въз основа на една снимка отвисоко и тълкуване на закона, господинът излиза с негово лично становище. Към този плаж за един месец има четири атаки. Оказа се, че всички те са неоснователни, но докато завърши проверката, аз стоя и чакам подготовка на плажа”, оправда се пък концесионерът на „Смокиня” Иван Алексиев.

„В тази държава има законност. Аз, като бизнесмен, изпълнявам закона и всички нормативни уредби за монтирането на преместваем обект. За всички неща съм извадил разрешително от Община Созопол и тогава съм започнал монтажа”, убеден е Алексиев.

Предприемачът, обаче премълча причината за опъването на зелени тенти над бетонните основи на своя бъдещ ресторант. Причината е очевадна – да се прикрие бетонът от погледа на изнервените туристи и жители на Созопол. Цялото безобразие е видимо само от снимки отвисоко, направени с дрон.