Само в 7DniSofia.bg

Добра новина за пенсионерите: Пенсиите се вдигат с 5% от 1 юли

гълъб донев

Новият дизайн на 60/40 ще е ясен до дни, но ще е само за юни и юли.

Пенсиите ще се осъвременят с 5% от 1 юли. Това предложение на служебния социален министър Гълъб Донев разглеждат на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Според „швейцарското правило“ те трябва да се осъвременят с 4,8%, като се отчете инфлацията и средният осигурителен доход. Това ще важи за всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2020 г., но реално увеличение няма да има за пенсионерите, които взимат тавана, както и за тези, чиито реален размер ще остане под минималната. Според социалния министър бюджетът може да си позволи ръст от 5%, защото този процент е заложен още в края на миналата година, като прогнозен. Така за увеличението има предвидени 305 млн. лв.

За мярката 60/40 има предвидени пари до 31 май. До април тя се финансираше със заемни средства по инструмента SURE на ЕК, а за май парите са от бюджета, припомни Донев. Към края на април платените средства по мярката са 1,148 млрд. лв., като така са запазени работните места на около 300 хил. души.

В момента се прави анализ какви фирми и работници са се възползвали от нея, като се водят и преговори с Европейската комисия. През следващите дни ще е ясно как ще продължи 60/40, за да има плавен преход към нормална икономическа активност за предприятията.

Новият дизайн ще бъде за всички сектори с намалени обороти, както и затворени фирми заради пандемията. Обсъждаме и правим всичко възможно поне още два месеца – да бъдат подкрепени. Дали ще бъде 60/40, или с други параметри, ще има яснота следваща седмица след разговори с ЕК, каза Донев.

Причината, че се търси решение само за юни и юли е, че тези разходи трябва да се търсят в резерви в бюджета, или от съкращаване на разходи за други политики, включително и от заплати в министерствата. Същото се отнася и за бонуса от 50 лв. Служебното правителство обеща добавката за всички пенсионери да остане до края на мандата.

Всички мерки, които подкрепят заетостта, бизнеса и гражданите, подпомагат и потреблението, каза още Донев. Той обясни, че проверките в министерството продължават, но до момента няма установени фрапиращи нарушения.