СПРАВКА НА МВР: Атанас Атанасов в далавера с ведомствен апартамент от близо 200 кв. в „Изток“! Съсипвал политици чрез службите (ДОКУМЕНТИ)

capture-20210526-101116

За да има бъдеще, трябва да се помни миналото. То пък винаги като бумеранг се завръща. Това е абсолютно валидно, когато става дума за родните политици.

Само преди няколко дни Атанас Атанасов, лидер на ДСБ и съдружник в коалицията на Христо Иванов Маджото от „ДеБъ“, обяви, че имал данни, че у нас са подслушвани политици.

Без никакви доказателства, документи или записи на някакви СРС-та, Атанасов хвърля за пореден път преди избори подобни „бомби“, които никога след това не се покриват с истината.

За разлика от Атанасов в агенция ПИК винаги се позовава на доказателства и документи. Един такъв е извадка от Министерството на вътрешните работи до Военно-апелативна прокуратура, документ, подписан от тогавашния силов министър Георги Петканов.

В него се съдържа характеристика на офицер от резерва генерал-майор Атанас Петров Атанасов, бивш шеф на Националната служба „Сигурност“ – МВР, като годината е 2004.

От характеристиката става ясно, че анализът на служебната дейност на Атанасов като директор на НСС показва, че той далеч не се справя със задълженията си. С назначаването му за директор се очаква да наложи ДНСС, като основно методическо звено, да работи за професионално обновление на състава и повишаване квалификацията на служителите, за създаване на структура, изпълняваща високоотговорни задачи, свързани със сигурността на Република България.

Дейността на Атанасов донася точно обратните резултатите с некомпетентното си управление и нецелесъобразни уволнения, той разстройва тотално ДНСС. Резултатът е – информационен, функционален и структурен дисбаланс в MBP. Процесът се превръща в разрушителен с изостряне на противоборството за надмощно присъствие в службата, респективно в министерството.

Силно себелюбив и амбициозен по свой собствен начин, о.р. генерал Атанасов създава ситуации, от които се възползва постоянно, с цел пренебрегване на ръководството на МВР в лицето на министър и главен секретар, като въвежда основен стил на работа лични доклади и отчети и получаване на директни задачи от управляващия политически елит, пише Петканов.

Като отличителни белези в характера и начина му на работа са отбелязани:

– манипулиране на събирана информация и подаването на такава към ръководството на министерството само от лични подбуди
недостатъчна активност и практическо бездействие при постъпващите сериозни сигнали за неправомерни действия от страна на икономически структури и лица

Използване на значителна част от събраната чрез НСС информация за дискредитиране на конкретни политически и управленски фигури.

Още по-скандално е разкритието, че против всякакви законови норми, Атанасов се настанява във ведомствено жилище, което по-късно отново без законово основание, закупува. Апартаментът е в столичния кв. „Изток“ от 179,38 кв.м., който той придобива през 2001 година на силно занижена цена от 100 500 лева, като половината сума плаща в компенсаторни записи, в противоречие със закона, пише в документа.

Въпросната характеристика се базира на данни и факти събирани през годините от негови колегив МВР и страховити разкрития за близките отношения на Атанасов с олигарси и силови групировки, не без вещата подкрепа на неговата тогавашна съпруга Анелия Атанасова.

ПИК


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории