Червена дилема: Кадиев или Паскалев повеждат БСП в 23-и МИР в София?

Корнелия Нинова (7)

Костадин Паскалев и Георги Кадиев се оказаха фаворити за БСП-листата на 23-и столичен МИР. Един от двамата да поведе партийния списък, настояват червените в София. Тук се очаква смяна, след като на 4 април партията взе само 2 мандата.

Кадиев и Паскалев са сред номинираните, но за първото място в червения списък за 23-и МИР са издигнати и Корнелия Нинова, шефът на БСП – София, Калоян Паргов, проф. Ваня Добрева, Георги Тодоров, който бе кандидат за лидер на партията и Христо Проданов.

Именно последният бе начело на листата на отминалите избори, но сега името му се спряга за Пазарджик. От Пещера дори вече изпратили писмо до “Позитано” с искане Проданов да им е водач, пише „24 часа“.

В другите два столични района вероятно няма да има промени.

В 24-и МИР водач най-вероятно ще остане Георги Свиленски, въпреки че номинирани сега са и Кристиан Вигенин, Паргов и проф. Иво Христов. В 25-и МИР пък първа бе Нинова, която отново е пожелана от структурите в района.

Паргов има номинации и за трите столични района, но на предишните избори обясни, че има ангажименти в общинския съвет и в партията, които смята да изпълни.

Социалистите в София са изразили предпочитанията си и за гражданската квота. Сред номинираните там са журналистите Петър Волгин и Велизар Енчев, дъщерята на Красимир Премянов Андреана, поетът и издател Иван Гранитски, психологът и бивш соцдепутат Христо Монов, актрисата и депутатка Нона Йотова, проф. Иво Христов.

Интересна е и номинацията на проф. Христо Зайков, който бе изключен от БСП в “Триадица” на последните избори, защото участва в листата на АБВ, а сега, след като двете партии вече са в коалиция, е номиниран за гражданска квота.

Лидерите на всички районни организации в 25-и МИР пък са поискали с писмо до “Позитано” 20 в тяхната листа гражданската квота да е на по-задно място, а не второ.

На 4 април така в парламента влезе Гранитски, който бе втори след Нинова.

Проф. Иво Христов се спряга за водач в Пловдив, където досега бе втори след Нинова. Велизар Енчев бе водач в Хасково, но сега за там се обсъжда името на ексдепутата Димитър Данчев. А според запознати пък Кадиев може да се появи начело и на листата във Видин.

Промени в първите места на червените листи се очакват още във Враца, Смолян, Търговище, Разград, Кюстендил, Благоевград.

Възможно е Весела Лечева да се върне на първото място във Велико Търново, след като през април стана шампион на БСП по преференции в цялата страна, а 27 червени местни лидери и кметове изпратиха писмо до “Позитано” 20 с искане тя да е начело на листата.

Окончателната подредба на листите ще се изясни на Националния съвет на партията на 25 май.