Кмет вбеси България – обрича ли бездомните кучета на сигурна смърт?

181194635_2076768875799688_7612839189763430547_n

Кметът на Кричим Атанас Калчев вдигна на бунт съгражданите си и възмути социалните канали в интернет с революционен призив никой да не храни бездомните животни, защото така само им давали поле да се размножават. Наред със скандалния апел, отправен от него, той обяви и че няма никакво намерение да строи приюти за кучета и котки нито с общински пари, нито с евросредства. Позицията му споделиха хиляди българи, възмутени от безкомпромисното му намерение.

„Невъзможно е, при каквито и да било мерки, които се предприемат и реализират от общинската администрация да се справим с овладяването на популацията и присъствието на бездомни кучета и котки в гр. Кричим, след като някои от нашите съграждани чрез предоставяната им храна, създават у тях хранителни навици“, написа вчера той.

А пред Lupa.bg Калчев обясни, че застава зад всяка буква от мнението си, изразено във фейсбук и няма намерение да отстъпи от него. Но не се съгласява с трактовките, че едва ли не смятал да убива бездомните животни, да ги стреля с пушки или да ги остави да измират по улиците.

Попитан как досега, в четвъртия си мандат, не е успял да се справи с очевидно наболелия проблем, кметът обясни, че е имал много по-важни задачи, включително от стратегическо значение, на които никой в продължение на няколко десетилетия не обръщал внимание.

Той предлага солидни глоби за нарушителите на територията на общината му – от 50 до 500 лева за онези, които хранят или оставят хранителни отпадъци на бездомните животни, но пред медията ни уточни, че първо ще предложи промяна в съответната наредба, ще покани всички засегнати организации и експерти и едва след това ще сведе за обществено обсъждане поправката.

„Уважаеми „любители“ на бездомни кучета, ако любовта ви към тези животни е истинска, то както сте отворили сърцата си за тях, така отворете и вратите на дома си за тях и ги приютете, но не ни си позволявайте с „грижите си“ да застрашавате живота и здравето на всички останали хора, защото в утрешния ден не знаете дали вашето дете или близък няма да стане обект на агресията на „вашия“ бездомен „любимец“, и предполагам веднага ще реагирате: „тия от общината какво правят, не виждат ли какво се случи с детето ми…“, написа той.

Калчев обаче уточни, че самият той е любител на животните и в дома си отглежда няколко котки. И разясни – това била позицията му в качеството му на кмет, но ако бил обикновен гражданин, вероятно щял да е по-скоро на страната на скандализираните от нея граждани.

Градоначалникът не е наясно с точния брой безпризорни кучета и котки, които бродят из Кричим, но последният случай на брутално нападение бил от вчера следобед, когато глутница се нахвърлила върху млада майка на едноседмично бебе.

По думите му 10-15 са хората, които хранели животните, а често се случвало от съседните градове недобросъвестни стопани, на които грижите за домашните им любимци са омръзнали, да ги изоставят с колите си именно в Кричим. Нещо повече, Калчев твърди, че е имало случаи, в които като кмет се е опитвал да се притовопостави на подобни действия, но дори в това си качество не е успявал.

„С тези глоби нямам намерение да си пълня общинския бюджет. Общината е малка. Въпреки че имам 98 процента събираемост на данъци, не можем да построим приюти за животните. А няма как да вдигам местните данъци и такси, за да ги поддържам. Категорично съм казал – приветствам частни инициативи. Декларирам, че бих участвал с лични средства всеки месец“, каза още кметът.

Тече анализ както на броя бездомни животни в Кричим, така и одит на фирмата, която се грижи за кастрирането и чипирането им.

Попитан как са реагирали близките му след острата фейсбук публикация, Калчев разкри, че са го разкритикували за това, че действал импулсивно, но не бил съгласен с тях и нямал намерение да се откаже от споделеното си мнение.