Шеф от „Градус“ разбива инсинуациите на Илчовски и Манолова

articles__a2e961838b70c92bda1a47766b41d982

Независим член на Съвета на директорите на „Градус“ АД Георги Бабев изпрати отворено писмо до медиите, за да опровергае някои изнесените в публичното пространство твърдения, част от които на Светослав Илчовски, които той направи като свидетел на Мая Манолова в комисията й.

Ето и цялото писмо на Георги Бабев, което публикуваме без редакторска намеса:

Уважаеми медии,

Във връзка с изнесените в публичното

пространство твърдения, целящи да уронят авторитета на “Градус” АД, нанасяйки по този начин финансови вреди за акционерите на дружеството в особено големи размери, както и поставяйки под риск стабилността и доверието в българския капиталов пазар, бих искал да представя някои факти, които да внесат яснота по отношение на следните инсинуации:

1. Относно твърдения за „кухи обороти и фиктивни сделки“:
„Градус“ АД е формирано през декември 2017 г. чрез непарична вноска на дяловете и акциите на пет различни дружества – „Лора-2004“ ЕООД, „Жюлив“ ЕООД, „Милениум 2000“ ЕООД, „Градус – 1“ ЕООД, „Градус — 98“ АД

Съгласно изискването на българското законодателство при непаричната вноска е извършена оценка на тези акции и дялове от трима независими оценители, назначени от Агенцията по вписванията.

Във връзка с тази оценка, информация относно активите, оборотите и приходите на всички дружества от групата Градус е била предоставена на оценителите и е публично достъпна в Търговския регистър. От 2017 г. насам всички отчети на групата са одитирани и заверени без квалификация или резерви от реномирани международни одитори. Оборотите и сделките на групата подлежат на ежемесечни проверки от органите по приходите, информацията от които би могла да бъде изискана от компетентните органи.

При нито една от тези проверки не е открито каквото и да е несъответствие или проблем със сделките, на което и да е дружество от групата. Всички сделки, сключени от тези дружества са реални, надлежно регистрирани в НАП и отчетени в съответствие с международните счетоводни стандарти във финансовите отчети на групата. За по-малко от три години от регистрирането си за търговия на Българска фондова борса момента „Градус“ АД е разпределило дивиденти към акционерите си в размер на 40 439 045.86 лв. Дивидентната доходност е 9.22%, а след предложеното изплащане на дивидент, което предстои да бъде одобрено от акционерите през 2021 г. ще надхвърли 10.44%. По размер на реално разпределените дивиденти „Градус“ АД се нарежда сред водещите компании в България. Разпределението на подобен дивидент е категорично доказателство за генериране на устойчив оперативен модел и реален паричен поток.

В качеството си на независим член на Съвета на директорите на „Градус“ АД, възложих изготвянето на справки за всички сделки със зърнени култури от публично оповестена в съответствие с 2017 г. до днес на групата. Информацията ще бъде приложимото законодателство към дейността на публичните дружества.

2. Относно твърденията за „акции без стойност и нереални цени“:

Първичното публично предлагане на акциите на „Градус“ АД беше извършено през юни 2018 г. В него участваха над 1200 инвеститора, включително международни инвеститори, банки, пенсионно осигурителни и застрахователни дружества, частни фирми и стотици непрофесионални инвеститори. Публичното предлагане беше организирано чрез аукцион на лгарската фондова са. Това най прозрачният метод за публично предлагане, при който крайната цена се определя от пазарните участници, а не от „Градус“ АД. Трябва да се подчертае, че от листването си на борсата през юни 2018 г. до 5 май 2021г., „Градус“ АД изпреварва представянето на водещия борсов индекс SOFIX с над 13%. В същото време, неверните изказвания, уронващи престижа на дружеството, доведоха до спад в цената на акциите, което ощети инвеститорите с реални 24.36 млн. лв. „Градус“ АД иска да увери своите инвеститори, че предприема всички необходими действия за защита на техните интереси.

3. Относно твърдения за „завишени субсидии“; Дружеството спазва Директива (2007/43/ЕС от 28.06.2007) на Европейския съюз за хуманно отношение към животните, за което получава компенсация за пропуснати ползи по установения ред, без привилегировано отношение.

Компенсациите в България са едни от най-ниските в Европейският Съюз и твърденията за огромни суми ca подвеждащи и неверни. Ако тези компенсации не съществуват, целият секторселско стопанство в областта „Отглеждане на животни“, включващи бройлери, патици и свине, няма да може да бъде конкурентоспособен в световен мащаб. По програмата участват малкото компании в България, които успяха да оцелеят на фона на огромната конкуренция от чужбина, която е подпомогната от субсидии в пъти по-големи от тези у нас. Изнесената информация, че дружеството е получавало „завишени субсидии“ в размер 80 евро на кокошка е поредната лъжа, която лесно се доказва на база справки от „Министерство на земеделието“ и счетоводна информация.

„Градус“ АД е дълбоко обезпокоено от факта, че твърденията и откровените манипулации получават гласност и легитимация в българския парламент без да бъде направен какъвто и да е опит за установяване или дори проверка на фактите. Това подкопава не само доверието в определена компания, но и доверието в целия капиталов пазар и води директно до преки загуби за хиляди професионални и непрофесионални инвеститори за сметка на краткосрочни политически дивиденти. „Градус“ АД не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и ощетяване на своите инвеститори, клиенти и доставчици, и е задължено и ще предприеме всички възможни правни действия за защита на техните интереси.

Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции.

Георги Бабев, независим член на Съвета на Директорите на „Градус“ АД