Петър Волгин за коалицията между партията на Доган, Христо Иванов, хората на Слави и „мутрите“ на Манолова: Нелепата поправка за секциите извън ЕС обслужва ДПС

812603_566740460005017_562067812_o-1280x959

Крайно вредно е отпадането на ограниченията за избирателни секции в държави извън ЕС. Така коментира журналистът Петър Волгин коалицията между ДПС, ДеБъ, партията на Слави Трифонов и „мутрите на Мая Манолова за отпадане ограничението на секциите в чужбина.

„Сигурно различните депутати са имали различни мотиви, за да гласуват тази нелепа поправка. Някои обслужват определени интереси, други просто са „полезни идиоти“, които дуднат постоянно за „права“ и „свободи“, без да си дават сметка, че с това решение никакви свободи не увеличават. Единственото, което направиха въпросните депутати, е да угодят на ДПС. Това не е незаконно, разбира се. Но дали е морално оправдано?“, пита Волгин.

По думите му изобщо не е ясно защо се правят промени в ИК.

„Това, дето разни политици и анализатори ви разправят колко жизненоважно било да се приемат поправки в Изборния кодекс, как без тези поправки сме щели да тънем в авторитаризъм и деспотия, са абсолютни лъжи, чутовна глупост или опит да се прокарат едни чисто партийни интереси. Да, сигурно Изборният кодекс не е съвършен и търпи промяна, както и всяко друго нещо на тази земя. Само че да оправдаваш неуспехите си с него е нагла лъжа.

Попречиха ли изборните правила на новосъздаденото НДСВ да издуха тогавашната политическата класа през 2001?

Не; не попречика. Спряха ли изборните правила. мислени дълго и променяни постоянно от Тройната коалиция, на възхода на ГЕРБ? Не, не го спряха Успя ли Румен Радев да стане президент при управлението и законите на същия този ГЕРБ? Успя. Е, какъв е тогава изводът? Ето такъв-ако една партия или един политик са достатъчно силни и убедителни, никакви изборни правила не могат да им попречат да спечелят изборите. И обратното. Ако партията и политикът са нефелни, каквито и облаги да им носят изборните правила, те пак ще се провалят. Така че, не си губете времето с Изборния кодекс, а мислете как да привличате избиратели“, смята Волгин.