Магазини за левче подбиват цените на свещите

свещ

Свещи от нелегални производители се продават в магазините за левче и подбиват цените на църквата за Великден. В магазина свещ, която в храмовете струва 50 стотинки, се предлага за 39 и така клиентът получава лошо качество срещу съвсем малка отстъпка.

Според Георги Беров, който ръководи продажбата на църковни стоки в Софийската митрополия, свещите менте се разпознават отдалече – те са по-тънки и по-къси и следователно – горят значително по-малко. Оригиналните също така са бели до бежови с надпис „Софийска митрополия“, а фалшивите – жълти без отличителни знаци.

Разликата в цената е обикновено около 10 стотинки, но спадът на качеството е значителен. Въпреки това Беров не съди онези, решили да припечелят по някой лев от продажбата на свещи на черно. Според него вярващите много лесно разпознават ментетата и предпочитат да си закупят от оригиналните църковни свещи. Те от години не са променяли своята цена и варират от 0,20 ст. до 4 лева в зависимост от дължината и дебелината.

По думите на Беров има много производители, които продават на черно, а голяма част от тях внасят и от Гърция. „Там в храмовете им свещите дори се раздават безплатно – може да оставиш нещо в кутията до тях, а ако не искаш, не даваш нищо. Може да си представите каква е печалбата за нашите търговци, които ги закупват там по цени на едро“, каза още Беров.

Архиерейска ще е литургията в храма „Св. Александър Невски“ за най-големия християнски празник Възкресение Христово.

Богослуженията ще протекат според обичайния, съобщава „Монитор“.

Службата за Възкресение ще започне в 23 часа, както обикновено. В 00 часа пък миряните ще чуят камбанния звън от катедралата, който ще огласи Възкресение Христово. Пасхалната полунощница и Утренята ще се отслужат отвън пред храма, а самата Литургия за празника пък ще е вътре в „Св. Александър Невски“.

„Всичко ще протече отново при спазване на мерките – миряните трябва да са с маски, да спазват отстояние. Много сме щастливи, че тази година, макар и при строги мерки, ще можем да донесем частица от Благодатния огън в Йерусалим. Знаете, че нашият представител е Врачанският митрополит Григорий“, обясни и негово Високопреосвещенство Западно и средноевропейски митрополит Антоний. Така според правилата Благодатният огън ще бъде раздаден на свещенослужители от различни епархии у нас.

За Възкресение традиционно ще има и синодално пасхално послание от Българския патриарх Неофит, който вече е в светата митрополия и се възстановява след боледуването.