Главният прокурор и шефовете на ВАС и ВКС ще се отчитат задължително пред депутатите на всеки 3 месеца

народно събрание

Главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС ще бъдат задължително изслушвани в правната комисия на парламента най-малко веднъж на всеки 3 месеца. Това решиха депутатите с промени в правилника на Народното събрание. Те бяха подкрепени единодушно от 189 депутати.

Първоначално направеното предложение бе на Атанас Славов и депутати от „Демократична България“ и в него бе разписана отчетност само за главния прокурор. Текстът не бе приет от правна комисия, но Тошко Йорданов обяви, че от „Има такъв народ“ смятат, че той трябва да бъде приет.

Същото задължение да бъде вменено и на председателите на ВКС и ВАС, и така тримата големи да вървят в комплект, поиска обаче Хамид Хамид от ДПС. Нека ви припомня едни покани за изслушвания на други големи в съдебната власт. 44-ото НС на няколко пъти викаше председателя на едно от върховните съдилища, но все пристигаха писма, че не може да дойде, припомни Хамид.

Съдът е арбитър, той решава спорове между страните. Прокуратурата е страна и това е причината, поради която прокуратурата следва да бъде тук и да даде обяснение какво се случва с разследването за пачките например. А какъв въпрос бихме задали на председателя на един съд, противопостави се на предложението Николай Хаджигенов от ИМВ.

И Конституционният съд го е казал – главният прокурор отговаря за прилагането на държавната наказателна политика. Съдът няма политика. Фундаментална е разликата и затова Венецианската комисия ви принуди отчетността да е само за главния прокурор, а не и тримата големи, включи се и Христо Иванов от ДБ. И обясни, че е порочно да се приравняват тримата големи. Това е юридически фолклор, който отразява една порочна ситуация, допълни той. И обясни, че главният прокурор осъществява държавна политика и затова е логично да бъде много по-близо до парламента и да се отчита пред него.

При гласуването обаче предложението на Хамид първоначално бе прието със 116 гласа, 70 бяха „против“, а двама се въздържаха. Последва прегласуване и отново бе прието – 121 бяха „за“, 80 – „против“, 2-ма се въздържаха.

Видя се отново задкулисието, което крепеше главния прокурор като рохко яйце – ГЕРБ, ДПС и БСП отново са заедно, каза Стела Николова от ДБ. И обясни, че Венецианската комисията е казала, че главният прокурор не е равен по статут с председателите на съдилища и дължи на Народното събрание отчет. Видя се мнозинството на главния прокурор, скочи и Христо Иванов и се обърна поименно към Корнелия Нинова.

Няма да продължавате да криете Лозан Панов от Народното събрание, скочи Хамид Хамид.

По искане на БСП в миналия парламент създадохме процедурата за изслушване на главния прокурор. И когато г-н Гешев дойде да представи доклада си в Народното събрание, ние гласувахме против него и от трибуната поискахме оставката му, отвърна Корнелия Нинова. Ние сме принципни и последователни и както и в 44-ото НС, така и в 45-ото НС му искаме оставката. И както гласувахме да идват на изслушване шефовете на ВКС и ВАС, така ще гласуваме и за главния прокурор, обясни лидерката на БСП.

 


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории