Само в 7DniSofia.bg

Здравният министър: На заведение се ходи по желание, а на училище – задължително

костадин ангелов

Здравните власти се надяват чрез разхлабването на част от мерките да се въведе ред в спазването им. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

Той беше категоричен: „По желание се ходи на заведение, на училище се ходи задължително, заведенията са по желание.“

И допълни: „Откритите площи на заведенията могат да бъдат посещавани, но това беше така и преди, хората се събираха на големи групи. Надяваме се, че когато това бъде регламентирано, поне ще въведем ред в съществуващото в момента безредие.“

По отношение на останалите мерки, Ангелов поясни – театрите и фитнес залите ще работят с 30 % от капацитета си.

Около две трети от бизнесите остават затворени, допълни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. И заяви: „Аз получавам по 150 мейла, в които ми обясняват колко е полезно да ходим на басейн, на фитнес. Останалите 50 % ми обясняват какви идиоти сме“.

„Очакваме до края на април да получим достатъчно ваксини и хората да могат да избират каква ваксина да си сложат“, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Намираме се в пика на третата вълна, надяваме се ситуацията да остане такава в следващите дни. Нещата ще се оправят в рамките на няколко седмици“, каза още Ангелов.

Той отново обясни, че има натиск над лечебните заведения, но здравната система е подготвена и ще се справи.

Ангелов отчете, че за седмица броят на излекуваните расте, а на заболелите не се повишава.

Близо 260 хил. са вече излекуваните.

Според експерти приблизително такъв е и броят на българите, които са прекарали безсимптомно заболяването и не са отразени в системата. Те заедно с ваксинираните правят близо 1 милион души.

За пореден ден днес има над 4000 заразени.

В ЕС сме на трето място по смъртност от COVID-19, на Балканите – на първо, обясни доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев обясни, че в страната са намалели разликите между най-засегнатите области и най-слабо засегнатите. Най-високата заболеваемост има в София-град, следван от Силистра, Бургас, Перник, Враца, Варна.

Данните за последните 14 дни са сравними с предишната вълна на пандемията, обясняват още здравните власти.

Този път обаче много по-често се стига до болнично лечение.

„Хоспитализираните в момента са много повече отколкото при втората вълна. Това се дължи основно на английския щам”, подчерта доц. Кунчев. Сравнение с втората вълна обаче смъртността била по-ниска.