Вижте всички нови мерки и забрани, валидни от днес в цялата страна

маски

От понеделник (22 март) в България отново влизат в сила строги противоепидемични мерки. На първо време бе обявено, че този по-строг режим ще важи до края на месеца, но властите не изключват срокът да бъде удължен. Ето накратко мерките и ограниченията, които влизат в сила от днес.

Какво е забранено:

Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата, което означава, че учениците от всички класове се връщат към онлайн обучение. Същото важи за всички групови извънкласни дейности и занимания, които също трябва да се провеждат онлайн.

Преустановява се и присъственият учебен процес във висшите училища. Практически занятия са разрешени единствено за обучаващите се в областта на здравеопазването.

Врати затварят всички заведения за хранене и развлечения. Разрешени са единствено доставките на храна за дома или офиса.

Затворени са и всички магазини с търговска площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки. Това важи и за търговските центрове, с изключение на намиращите се в тях магазини за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на пощенски, куриерски и платежни услуги, офиси на телекомуникационните оператори, доставчици на съобщителни и комунални услуги и услуги по химическо чистене. Пазарите остават отворени, но при строго спазване на мерките за дистанция и хигиена. Между 08:30 и 10:30 часа в магазините пазаруват само хората над 65 години.

Още ограничения:

Преустановява се също така провеждането на конгресно-конферентни прояви, семинари, конкурси, обучения, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. Забраната важи и за всички културни и развлекателни мероприятия, включително и такива, които се провеждат на открито.

Що се отнася до частните събирания, на тях не бива да присъстват повече от 15 души.

Преустановяват се още спортните мероприятия за лица под 18 години, както и посещенията във фитнес центрове, спортни зали и плувни басейни.

Забранени са свижданията в болниците, а работодателите трябва да осигурят на служителите си възможност за дистанционна работа.

Преустановява се и провеждането на всякакви групови туристически пътувания.