Ангелов изнесе тревожни данни и направи уточнение за ресторантите

костадин ангелов

„333 000 по-малко дози от договорените са ни доставени от компанията на AstraZeneca. От фирмата няма да изпълнят дори и обещаните пратки за февруари. Към момента се водят разговори на много нива с AstraZeneca. В рамките на два дни очакваме важни решения, че камионът за България ще тръгне. В световна криза сме. Самолетът ни е в готовност да поеме доставките от компанията“, разкритикува проф. Ангелов компанията на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Водим изключително сериозни разговори с въпросната фирма доставчик. В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решение, че камионът за България ще тръгне. Това наричам „липса на оперативност“. Това е световна криза, която изисква оперативност. Заявихме, че можем да пратим самолет, той седи и чака. Но нямаше и отговор. Единствено писмо, което разбрах от медиите, което показва, че производството на ваксини е сложен технологичен процес, пише DarikNews.bg.

„Уважаеми представители на АстраЗенека, нека да съм ясен: Нямаме нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини. Хората или са здрави, или болни, или живи, или умрели. Нека да се спазват уговорките. На тази база постигнахме всичко – планираме ваксинация, зелени коридори, доставки за общопрактикуващите лекари, накрая получаваме учтив отказ. Единствено се казва, че камионите ще тръгнат по-рано, а камионите които не дойдоха? За тях нито буквичка“, изрази възмущението си министърът.

По думите му надеждата е ваксината на Janssen, която се очаква да получи одобрение през март. Министърът смята, че с нея ще могат да бъдат компенсирани липсата на над 300 хиляди ваксини, които трябваше да дойдат от AstraZeneca.

Ангелов увери, че вторите дози на AstraZeneca не са застрашени за хората, които са вече получили първата си от тях, тъй като има 10 седмици (70 дни), в които тогава ще се набавят достатъчно количество.

С Германия и Франция България е договорила 1 млн. ваксини на Pfizer да дойдат през март. Увеличили сме доставките на Moderna. Очакваме от тях да дойдат 85 хиляди дози другия месец, което е няколко хиляди повече от първоначалните договорени количества.

По отношение на ресторантите здравният министър подчерта, че се следят показатели както по заболеваемост, така и по смъртност, както и заетостта на леглата. Само няколко болници в София са запълнили капацитета си.

Показателите на разпространението на вируса у нас са следните: 156 на 100 хиляди са болните, на 22 място сме в ЕС, на пето място на Балканския полуостров. На 14 място сме по смъртност в ЕС, разкри доц. Кунчев.

Продължава тенденцията за преливане от жълта през оранжева до червена зона. 19 области са в червена, 7 са оранжева, едва две са в две жълта. Най-висока е в Кюстендил, а най-ниска в Търговище.

14-дневната заболеваемост продължава да показва ръст, засега в нисък темп, положителното е, че смъртността задържа постоянно ниво и сме по-скоро отношение.

„На 7-дневна база нещата не стоят оптимистично. 216 е заболеваемостта на 7-дневна база. Отчитането обаче е на 14-дневна база“, допълни проф. Венцислав Мутафчийски.

„Има експоненциалнонарастването на заболеваемост. 26% ръст на случите в сравнение с миналия четвъртък. Смъртността даже бележи спад със 7%, в момента е 7,01 на сто хиляди души. Преди седмица беше 8,5 на 100 хил“, разкри председателят на Националния оперативен щаб и шеф на ВМА.

По отношение на хоспитализациите има 40% заети легла. Пълнят се болниците, които пациентите са се самонасочили сами, изчерпват се леглата в Пирогов, ВМА, в Окръжна болница, но има достатъчно легла в другите болниците, увери още той.