ОКОНЧАТЕЛНО: Депутатите приеха промени в Закона за концесиите

991-ratio-plenarna-zala

Само кметовете и министрите ще дават концесия. Това решиха депутатите, след като приеха окончателно промени в Закона за концесиите.

Според законовите промени публичната собственост, записана в сегашния закон, се заменя със собственост на държавата и на общините, а “публични органи”, които обявяват концесии, са министри и кметове.

Когато пък се възлага строителство или услуги от възложител, който не е министър или кмет, както и когато оперативният риск не се прехвърля на икономическия оператор, възлагането е с обществена поръчка.

Досегашните концесии с трансграничен интерес се заменят с концесии над европейския праг, определен с еврорегламент. Този праг се променя на всеки 2 години. Друга промяна е свързана с оценяването на офертата на кандидатите – като критерий за възлагане на концесията не може да бъде най-високият размер на инвестициите.

Въвежда се и ново изключение да не се възлагат концесии в областите отбрана и сигурност. Посочват се и изключенията, за който не се прилaга законът относно концесии за строителство и за услуги, пише “24 часа“.