София пламна с новите щамове на коронавируса, влезе отново в червената зона

костадин ангелов

Здравният министър проф. Костадин Ангелов представя новата ПостКовид програма за консултиране, долекуване и рехабилитация на УМБАЛ „Александровска“. Оказва се, че значителен брой на пръв поглед излекували се от COVID-19, изпитват симптоми дълго време след това. А лошата новина от деня е, че има голям ръст на новозаразени с предполагаемо, британския щам, в София.

Намерението на властите е продължително болните да бъдат проследени от екип специалисти. Системите за рехабилитация в цялата страна трябва да се включат към програмата.

В „Александровска“, например, има пациент, който лежи там от 2 януари и той, например, ще се нуждае от допълнителна рехабилитация чрез телемедицина с идеята той да бъде върнат към нормален начин на живот. Към момента той е раздвижен само до болничното си легло.

В последните дни и в тази болница наблюдават леко покачване на броя пациенти с коронавирусни усложнения.

„София е в червената зона“, потвърди и здравният министър проф. Ангелов. „Нека това да бъде червена лампа за обществото. Но не смятам, че имаме нужда от такива флагове, за да привлечем вниманието на хората. Нищо не крием. В София има раздвижване на показателите от 1 седмица“, обясни той. И заяви, че 2 пъти в денонощието му докладват състоянието на свободните легла в столицата, както и за броя на новите случаи в града. Има и денонощна връзка с кмета Йорданка Фандъкова.

„Тогава, когато преценим, че има ясна тенденция, изискваща нови мерки, ще го съобщим веднага“, увери проф. Ангелов. Но подчерта – хората не са затворници. „Психиката много лесно се уврежда, а много трудно се поправя“, напомни той.

Ангелов е притеснен от това, че в София има все по-голям брой новозаразени с мутирали щамове. „Дали от всички тях ще излезе британският подвид на вируса, не е ясно засега“, каза той. В 2 болници в София има ръст между 30 и 50 на сто пациенти без S-антиген, т.е. те са носители най-вероятно на британския щам. „Всички без антигена се изпращам за геномно секвениране“, увери министърът. Според него предвид по-лесната заразяемост от тези щамове, ще се изкривят и кривите на покачване на новоинфектираните.

И допълни по повод тестовете на летищата: „Трайно се настаниха търговците в храма“. Според него обаче държавата не може да регулира цените на пробите.

А за ваксините, Ангелов обяви, че имало достатъчни количества, за да може фаза 2 и фаза 3 да вървят паралелно.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории