Мълчанието на Радев днес е гнусно, съветско, обидно! Да си отива при Решетников

румен радев

Днес отдаваме почит на жертвите на комунизма, избити от Народния съд. Навършват се 76 години от нощта на 1 срещу 2 февруари 1945г., когато на смърт са осъдени трима регенти, 67 министри, генерали, полковници, банкери. Присъдите са изпълнени същия ден. Според архивите са издадени общо над 10 000 присъди в 131 процеса. На смърт са осъдени над 2 600 души. Около 200 души са били избити още преди съдебните процеси.

1 февруари се отбелязва като ден за почит на жертвите от 19 януари 2011 г. с решение на кабинета „Борисов“ по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.

Традиционно на 1 февруари стотици хора се покланят пред Мемориала на жертвите на комунизма до НДК, но държавният глава Румен Радев не е отбелязвал датата на най-масовото политическо убийство в историята на страната до този момент.

Радев не отбелязва датата и с никакво свое изказване или дори с минимален жест от страна на президентската институция.

Четвърта поредна година на този ден назначеният от Леонид решетников за президент отказва да бъде обединител на нацията.

През юни Радев и Йотова не почетоха поклонението пред жертвите на комунизма на зловещия остров Белене.

Тогава от Съюза на репресираните уточниха, че покана е отправена до всички български граждани, но от президентството не са проявили никакъв интерес.