Борисов и Заев с първи думи след срещата. Ето какво обсъдиха

Зоран Бойко

„Днес на двустранните срещи които имахме, отворихме нови перспективи за нашите приеятелство. Днес разговаряхме за помощта и подкрепата, която България може да ни даде за интеграцията и подписването на договора за добросъседство и съдрудничество между нашите две страни.“ Това заяви премиерът на Макенодия Зоран Заев след срещата с Бойко Борисов, цитира пик бг.

Зоран Заев заяви, че заедно ще празнуват Илинден в Македония, когато Борисов ще отиде в съседната страна и ще се поклони пред паметника на общата ни история. „Чрез кабинетите на премиерите и кметовете да дадем имена на улици на нашите две страни, ни е на Жельо Желев, а вие на Борис Страйковски“, допълни Заев.

 Той допълни, че е поискал помощ от страна ни по отношение на проектите, тъй като страната ни е пример за усвояване на европейските проекти.

Борисов се обърна към колегата си, като го поздрави за овладяването на кризата в страната. „Македония има исторически шанс гражданите да се чувстват спокойни по пътя си към НАТО и ЕС. Аз му благодаря за това, че когато се чухме покрай атаката в парламента, той заяви, че ще дойде у нас и уважавам хората, които си държат на думата“, заяви Борисов.

Министър-председателят на България увери своя колега, че ще направи всичко възможно пред европейските лидери, за да може съседната ни държава да се интегрира, а това става чрез изграждане на жп линия и магистрали. „Чест ще бъде за двете столици да именуват столици на президентите“, заяви Борисов.

Премиерът на България заяви, че има много държави в Европа, които честват заедно общата си история и за това ще почетат заедно паметника на Цар Самуил, както и Кирил и Методи. „Това трябва да е повод за радост, а не за раздори. Знаете, че опозицията само дебне, за това след като той поема този риск, аз ще отида на 2 август да честваме заедно Илинден“, допълни Борисов.

Предвидени са среща на четири очи, както и пленарни разговори между двете делегации, в които са включени вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министрите на културата и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Боил Банов и Ивайло Московски, както и посланик Иван Петков, от българска страна, и вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, министърът на външните работи Никола Димитров, министърът на транспорта и комуникациите Горан Сугарески, министърът на културата Роберт Алагьозовски и посланик Марян Гьорчев – от македонска страна.

В рамките на посещението министър-председателят Зоран Заев ще бъде приет от президента Румен Радев и от председателя на Народното събрание Димитър Главчев

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории