Да се евем в патриорите! „168 часа“ алармира за страшна глупост: Не празнуваме свободата на истинския връх Шипка

7 Dni Sofia04.03.2018
опълченците на шипка

Истинската Шипка, на която се разнася викът на опълченците “Грабвайте телата!” и където е бил командният пункт на ген. Столетов, тъне в забрава и се посещава само от заблудени туристи

Дори в юбилейната 140-годишнина от Освобождението кулминацията на тържествата за 3 март не бяха на истинския връх Шипка.

Вече близо 70 години те се провеждат не на този символ на свободата, където са се водили най-лютите битки, а на съседен връх.

Истината е, че в наши дни, когато се говори за връх Шипка, се има предвид Паметникът на свободата. Само че той е построен и се издига не на връх Шипка, а на връх Свети Никола

За истинския връх Шипка никой нищо не споменава. Той е занемарен, изоставен и посещаван от случайно заблудили се туристи. Никога не говорят за командния пункт на Столетов, не го показват по телевизията, не показват къде е била кръглата батарея на Бенецки

От най-древни времена до 1951 г. всичко е ясно – има връх Шипка, има и връх Свети Никола. 500 години турците сменят имената на много местности и върхове, но Свети Никола оставят. Комунистите обаче не можаха да го изтърпят и 7 години.

Можеше ли, когато българската вяра беше най-гонена, мачкана, тъпкана, валяна, мляна, когато Пастиробогословският институт „Софроний Врачански“ бе закрит, Софийската и Пловдивската духовна семинария бяха затворени, храмове и манастири – превръщани в свинарници, конюшни, плевници, можеше ли в такова време един връх, обвеян с бойна слава и обгърнат с всенародна любов, можеше ли да носи името на светец?

Изходът е намерен. По нареждане от горе околийската комисия по наименованията се събира с една-единствена точка в дневния ред:
„Смяна на името на връх Свети Никола“. „Референтът др. Петър Калайджиев докладва, че вр. Св. Никола не бива да носи повече това религиозно име“…“ др. Петър Калайджиев предложи вр. Св. Никола да се преименова на Столетоввръх“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.