От последните минути! Лидерите в парламента събраха на спешен председателски съвет

вежди рашидов

Лидерите на партиите се събират на спешен председателски съвет в половинчасовата почивка, дадена преди малко.

След продължилото близо два часа изслушване на служебния министър на финансите Росица Велкова народните избраници бяха пуснати да си починат от тежкия труд в извънредния им работен ден. Но председателите на парламентарните групи ще разговарят на спешния съвет.

По време на почивката зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов коментира внесеното предложение от страна на партията за отпускане на оръжие за Украйна. „Искаме да наваксаме това, което правителството на Кирил Петков не успя да направи. В момента евроатлантическият облик на България не стои добре“, каза той и заяви, че се надява на подкрепа от страна на „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и ДПС.

„Очаквам групите, които изброих, първо, да работят активно в комисия за изготвяне на предложението и второ, да го подкрепят в пленарна зала“, уточни Митов. Според него това трябва да се случи бързо – в рамките на една седмица.

„Държим да бъде изслушан Волдимир Зеленски, но останалите, които се водят за евроатлантици, не поискаха. Сега отново ще ги питаме защо не повдигат този въпрос“, сподели зам.-председателят на ГЕРБ.

„Оказването на военно-техническа помощ на Украйна не ни въвлича във войната. Това са глупости“, каза още Митов на въпрос на ПИК за изказването от по-рано днес на президента Румен Радев, че гласуване на оръжие за Украйна може да ни въвлече в конфликта.

Томислав Дончев заяви, че утре ще се явят на консултациите преди Румен Радев и счете за правилно декларираното намерение на президента да не бърза с връчването на мандатите.