Топсоцилолог обяви много тежка политическа прогноза: Властта се отдалечава от гражданите! Задава се затишие пред буря…

парламента

Политическата картина в края на 2017 година може да се опише като „затишие пред буря“. Това каза социологът Юрий Асланов пред радио “Фокус”. По думите му от една страна се наблюдава успокоение на общественото мнение, спад на песимизма и повишение на оптимизма сред някои демографски групи, но от друга страна има нарастване на безпокойството по теми, които не са доминирали общественото пространство до този момент.

„Има интензивно придвижване напред на проблеми като корупцията, финансовата стабилност, здравеопазването. За корупцията не е изненадващо, тъй като това беше тема в един продължителен политически дебат, като привлече и продължава да привлича голямо обществено внимание. Проблеми обаче като финансова стабилност и особено здравеопазване до миналата година не бяха на такива челни места и продължават много интензивно да се придвижват нагоре в класацията.

В никакъв случай не може да се каже, че случващото се е повишило доверието в политическия елит като цяло. Разместват се пластовете на доверие към отделни политически субекти. Но така отдалечаването и разстоянието между гражданите и отделните политически институции на властта продължава да расте. За това свидетелства и ерозията в доверието към всички останали институции“, обясни той.

Юрий Асланов добави, че в липсата на обществено доверие изключение правят президентската институция и ЕС. Социологът коментира още, че в най-голяма степен общественият интерес през тази година e бил привлечен от скандали във властта, свързани с обвинения в корупционни схеми и размяна на удари между управляващи и опозиция. Асланов прогнозира, че политическата интрига по линия ГЕРБ- БСП ще продължи и занапред.