Менда Стоянова с горещи разкрития за БСП и бюджета: Те правиха изказвания, за да бавят и да дразнят…

Менда Стоянова

„Опозицията правеше повече изказвания, отколкото предложения. Те искаха определено да бавят и дразнят. През първия ден имаха доста изказвания – по 6-7-8 човека говореха от трибуната по една и съща тема. Това коментира пред Би Ти Ви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова по повод среднощното гледане на бюджета в парламента. Тя даде за пример един от изказващите се, който, за да запълни петте минути на трибуната нямало какво да каже и започнал да чете внесения от МС текст.

Тя коментира и изказването на Хасан Адемов от ДПС, че е станало традиция бюджетът да се приема по нощите. Ще му припомня, че и по времето на тройната коалиция бюджет се приема по нощите, контрира тя.

В приетия бюджет има 2,5 млрд повече разходи от планираните за 2017 г. и доста сектори, финансирани от бюджета ще усетят това – става дума за секторите образование, здравеопазване, социалната справедливост, коментира Стоянова.

Опозицията винаги трябва да критикува – ако не се дават пари, защо не се дават, ако се дадат, казват, че се дават в нереформирани сектори – като в приказката „защо си с шапка, защо си без шапка“, каза още шефката на комисията.

За субсидиите на партиите Менда Стоянова смята, че в днешната съвременност няма възможност за политическа дейност без финансиране. Ако това не се случи през субсидията, държавата, бюджета, да не се вземат пари от неправителствени организации и с контрола на Сметната палата, трябва да се търсят средства от външни източници, а нерегламентирано финансиране винаги носи ужасни рискове, посочи тя.

Стоянова коментира и парите за образование и наука. „В образованието пари не се изливат, има целенасочено влагане на средства – да имаме качествено образование и да се привлекат млади учители”, коментира Стоянова и добави, че в случая с парите на БАН трябва не само да има пари, но и да има реформи. „Имат само 5 млн. ръст, но имат и за първи път достъп до 65 млн. лв. за наука – там трябва да се работи и кандидатства по проекти. Смисълът е да има задачи, да се ангажира потенциала на учените и да се получи максимален ефект”, добави тя.

По повод парите за ремонт на храм-паметника „Св. Александър Невски” финансистът уточни, че БСП не са спазили парламентарната процедура и са търсили повод да заявят, че не се дават пари за паметници на културата. „В този сложен закон, какъвто е бюджета, не може предложения да се дават в зала, на крак. Това става в комисия. Антонов не дойде в комисия да представи проекта си. Това е по-скоро популизъм, а не да се свърши работа”, посочи тя.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.