Само в 7DniSofia.bg

Край на димилниците по улиците на София. Йорданка Фандъкова ще купи 7 газоанализатора на пътните полицаи.

кат софия

Вече сме финализирали процедурата за закупуване на 7 газоанализатора, които ще предоставим на „Пътна полиция“. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти, предаде „Фокус“.

„Такава уговорка имахме с „Пътна полиция“, тъй като те нямаха възможност да закупят сами тези съоръжения. Ще им предоставим тази техника“, уточни Фандъкова. Тя поясни, че очаква това да се случи до края на ноември.

„Виждаме, че всъщност проблемът е с идването на зимата, с отоплението на твърдо битово гориво. Това е другият основен замърсител. Затова заедно с МОСВ работим и се надявам министерството също да придвижи идеите за по-високи стандарти за горивата и източниците“, коментира кметът на София. По думите й на 22 ноември Столична община ще представи мерките и изпълнението на новата програма за чистота на въздуха. Фандъкова подчерта, че за да е по-чист въздуха, трябва да променим навиците си. „Разработихме система за управление на трафика. Инвестираме в метрото, в градския транспорт и се надяваме все повече хора да използват алтернативен начин за придвижване. Търсим баланса и разчитаме на гражданите на София и на факта, че всички сме загрижени за чистота на въздуха“, каза Фандъкова. Попитана дали знае коя е кандидатурата за нов здравен министър, тя каза, че е запозната с информацията, която фигурира в медиите. „Пожелавам му успех, който и да е той. Много тежка задача. Много трудна сфера“, коментира Фандъкова.