Григор няма спирка! Димитров с лекота се класира за 1/4-финалите

7 Dni Sofia12.10.2017
Григор Димитров

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров спечели мача си от третия кръг на турнира от серията „Мастърс“ в Шанхай. Димитров победи поставения под №10 американец Сам Куери с 6:3, 7:6 (3) и ще играе на 1/4-финалите със световния №1 Рафаел Надал (Испания), от когото загуби в три сета на 1/2-финалите в Пекин миналата седмица, или с италианеца Фабио Фонини.

 

Още в първото си подаване в двубоя Григор трябваше да се измъква от 15:40, след като американецът изигра отлично няколко точки. Димитров не трепна и взе следващите 4 точки, спечелвайки първия гейм в срещата.

Куери спечели доста по-лесно откриващия си сервис-гейм, като го взе на 15 за 1:1. Димитров пък бе перфектен във второто си подаване, което взе на нула и отново излезе напред в резултата.

Димитров издебна момента и реализира още първата си точка за пробив, като това се случи в четвъртия гейм. При 30:15 за сервиращия Куери американецът допусна двойна грешка, а при следващата точка хасковлията надигра съперника си с чудесен удар по правата след разиграване от основната линия. При 30:40 форхендът на Куери се спря в мрежата и това означавеше първи пробив в мача.

Димитров бе на път да изпусне следващия гейм след аванс от 40:0. При 40:40 удар на Куери бе отсъден в аут, американецът поиска намеса на системата за видеоповторения “Ястребово око” и тя показа, че топката всъщност е закачила външния край на линията след форхенда му. Димитров не успя да върне топката, но поради намесата на лайнсмена съдията на стола Карлос Бернардес назначи преиграване на точката, а не предимство за Куери. При преиграването точката бе спечелена от Димитров с блестяща къса. Следващата точка бе спечелена бълзо от българина и той поведе с 4:1.

След това двамата тенисисти си размениха по един бърз гейм, а Григор имаше три поредни сетбола при 5:2 и 0:40 в подаването на Куери. Американецът обаче се измъкна, спечелвайки 5 поредни точки и принуди противника си да сервира за първия сет при 5:3. Деветият гейм започна лошо за Григор – с двойна грешка и превъзходен минаващ удар на американеца от трудна позиция в първите две точки – 0:30. При 15:30 хасковлията от доста трудна позиция успя с изключителен минаващ удар от бекхенд-слайс да матира съперника си за 30:30. Григор взе и следващите две точки и след като реализира четвъртия си сетбол най-сетне затвори първата част.

Вторият сет започна лошо за Григор, който не изглеждаше съвсем концентриран при първия си сервис-гейм в тази част и допусна пробив на нула – 0:2. Димитров обаче отговори подобаващо, пробивайки на свой ред на нула още в следващия гейм. До връщането на пробив се стигна след брилянтен прехвърлящ удар на хасковлията за 0:40, а след това Куери допусна грешка и бързо-бързо се прости с ранния си аванс от пробив в резултата. При второто си подаване в сета Димитров нямаше никакви проблеми и с гейм на нула изравни резултата – 2:2.

В следващите минути двамата бяха безпощадни на свой сервис и дори нямаше намек за пробив. При 4:5 бе ред на Григор да застане на линията за сервис. Най-добрият ни тенисист загуби първата точка, но след това бе безкомпромисен и с гейм на 15 изравни за 5:5. В 12-ия гейм Димитров леко си усложни нещата с двойна грешка за 40:40, но все пак не позволи на съперника си да си помисли зан ещо повече и вторият сет трябваше да бъде решен с тайбрек.

Димитров загуби първите две точки в тайбрека, но след това нещата се развиха отлично за 26-годишния българин. Григор изравни за 2:2, Куери поведе с 3:2, но американецът не взе нито точка до края. При 4:3 за Димитров 198-сантиметровият Куери допусна лека грешка от воле на мрежата, а при следващото разиграване американецът изкара топката в аут от бекхенд и това даде на нашето момче три поредни мачбола, при това първите два от тях бяха при начален удар на Димитров. Григор реализира още първия и премина в следващата фаза на надпреварата.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.