Само в 7DniSofia.bg

Делян Пеевски направи за смях собствените си медии с този ход! Нали не го беше страх от “Магнитски!?

7 Dni Sofia21.09.201739850
делян пеевски
В абсолютно противоречие с развиваната към момента теза от медийната империя на Пеевски, че това с „Делото Магнитски“ са пълни глупости и последици от това е невъзможно да има, узнахме че Пеевски е решил да инвестира все пак в защита от тези глупости.
Това коментира пред Фрог нюз юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.

Изборът на наетата кантора също едва ли е случайно, тъй като Законът Магнитски беше приет и приложен първо във връзка с Държавните райдърски атаки срещу фонда „Hermitage Capital“.

Въпреки кампанията по омаловажаване на фактите за аналогия между умишлено ограбване на „Hermitage Capital“ и умишления фалит и ограбване на КТБ са много. С тази реакция на Пеевски се опровергава и тезата на медийната му група, че реално дори и при лошо развитие на ситуацията последици няма да има.

Всъщност последици ще има и те ще са сериозни, тъй като България за разлика от Русия е страна-член на ЕС и съюзник в НАТО на САЩ. Българските власти няма да могат да неглижират санкциите и най-вече констатациите на комисията, която ще разглежда фактите и обстоятелствата изложени от Цветан Василев. Това е така защото след като се докаже активното участие на Пеевски, който е действащ депутат в българския парламент, и Цацаров, който е Главен прокурор, ще бъдат необходими активни действия от правоприлагащите органи в страната за разследване на тези лица. С доказване на тяхното активно участие във фалита на банката тяхното прикриване ще бъде невъзможно, тъй като никой няма да се върже на тезата, че в България правителството се бори с корупцията, особено по високите етажи на властта, при положение че депутат и Главен прокурор са лица на тази корупция и злоупотреба с власт.

Засега остават още неясни действията, които вторият посочен в жалбата Сотир Цацаров е предприел и счита да предприеме в тази насока. Надявам се, че не е пропуснал възможността да се консултира с Главния прокурор на Русия – Чайка при посещението му.