Орязват лятната ваканция на учениците. Ще бъде по европейски стандарт

училище

По-къса лятна ваканция за учениците. Целта децата да са по-дълго в образователната система, обясни за предаването “Събуди се” по Нова телевизия заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

Целта е децата да не отпадат от образователната система и ваканциите у нас да се уеднаквят с учебните почивки в ЕС. Окончателното решение ще бъде взето след 28 август. Сега идеята е обект на обществено обсъждане, както поясни Сачева. В момента събираме различни предложения, изтъкна тя.

Работодателите предлагали различен старт на учебната година за различните класове. 21000 деца са отпаднали през миналата година, притеснена е Деница Сачева. 43000 първолаци от общо 60 000 са получили държавна помощ. 40% е функционалната неграмотност сред децата, което означава, че тези деца могат да четат, но не разбират какво четат.

Неграмотността е кошмар, включи се и актьорът Калин Сърменов, който има ученичка. Изобщо не трябва да има лятна ваканция, категоричен е той. Не ме притеснява по-късата ваканция, притеснява ме функционалността на образованието, подчерта актьорът. Според Сърменов децата трябва да имат респект към училището. Емил Джасим, учител, предупреди, че много училища не са материално подготвени за учебен процес през жегите.

21 коментара

 • Стела

  29.07.2017 at 23:14

  Вие нормални ли сте? Ние не сме роботи… Не стига че учим целия юни месец пък сега и юли през най-големите жеги. Имаме точно 2 месеца ваканция и айде сега да я скъсите. Нито ще преучим нито ще станем по-умни като намалите ваканцията. Цяла година учим ставаме рано и само през лятото което е 2 месеца ни е позволено да си починем. Айде стегнете се малко и помислете за нас, деца сме и искаме малко свобода. не ни отнемайте им малкото, което имаме.

  Reply

  • Дейвд

   30.07.2017 at 14:13

   Стела на тях не им пука за нас да ли сме щастливи или не те иксат да станем по-умни макар че няма да стане само така ще намразим повече училището те искат това да стане после да се хванат за главата и да се чудят кво ще правят

   Reply

 • Пламена

  30.07.2017 at 0:37

  Извинете, но със скъсяване на ваканцията нищо няма да направите, най- малко учениците още повече да намразят училището. Един ученик не иска ли да знае, колкото и дълго да е в училище, няма да стане учен. Аз съм за девети клас и е много нечестно в едни градове децата колкото мен в 8ми клас да учат до 15ти, а ние до 30ти. Каква е тая система вашата? Деца сме, все още и ние искаме почивка. Значи депутатите могат да си кръстосват краката цяла година по почивки, а ние простите да мръзнем на студа през зимата и да се топим Юли месец в жегата…да има хора, които не почиват, но те работят и от тях зависи живота на семейството им. Но ние сме деца искаме все още докато сме на училище да си изживеем годините. Аз уча и имам отличен успех, но и аз се уморявам, честно казано и два месеца не ми стигат да обърна внимание на нашите, да отида на море, да се видя с приятелите ми от други градове, с които се виждам веднъж в годината и всичко заради вас. Но…на кого му пука какво мисли народа и какво мислят децата? И пак казвам: човек и цял живот да е в училище, като няма желание да учи, ще скита и ще си остане прост!

  Reply

  • ivan

   30.07.2017 at 6:42

   Е,пък бива ама това вече мина всички граници.

   Reply

 • Anonimna

  30.07.2017 at 11:57

  Вие нещо не сте добре! Значи , да досмачкаме децаата , за да сме като другите , по европейски стандарт. От кога почна да ви интересува какво правят другите държави, ние винаги сме били назад и изведнъж ви хрумва да се опитате да ни “оправите” , но всъщност става по-зле . Не може да мачкаме психически така децата! Те са още малки, а от сега едвам смогват с учебния материал , тъй като и учителите по нейзнайна причина очакват прекалено много от тях. Едно време не беше така …. Нека поне всичко остане както си беше.

  Reply

 • Aleksandur

  30.07.2017 at 16:28

  Аз не съм съгласен.

  Reply

 • Няма значение

  30.07.2017 at 20:10

  Абе вие наред ли сте? “Европейско стандарт”… Как така ви скимна от нищото. В България има много умни хора. Има хора с много големи възможности. Тези хора трябва да се развиват.. Еми извинявам се, но начина по който ни се предоставя информацията е ужасен, буквално ни се убива всякаква мотивация, всякакво желание… не можеш да смогнеш да си напишеш плана по урока в час, какво остава някой да ти обяснява.. и искате да кажете, че това ще продължи и лятото? Ако си мислите, че ще постигнете нещо.. пълен абсурд.. и родители и ученици ще се оплакват и какво ли не. Както пише в коментарите – ако някой иска да учи, да знае-ще го направи. И училище да нямаше, ще има хора, които ще си набавят имформацията по друг начин. Всичко се опира до желание. Не можете да ни налеете сиво вещество в главите, ако ние не искаме.. Ние сме деца, тийнейджъри. Искаме да имаме време за семейство, за приятели.. искаме да имаме време за хобита, за пътувания.. искаме да си изживеем младините.. не да бичим в някво училище и да няма резулат.. възмутена съм..

  Reply

 • Йоанна

  30.07.2017 at 21:17

  Беййй и ние кога ще ходим на море…? През зимната ваканция ли? Не ви пука дали ще сме грамотни или неграмотни!!! Като толкова ви е зор защо не си отрежете ваща отпуска а не лятната ни ваканция! Ние така няя да станем по умни само ще намразим училището и накрая изобщпо няма да ходим. Не мислите ли че и ние имаме нужда от почивка и разпускане?! Само тва ще кажа пък после…..оправяйте са!

  Reply

 • кабела

  31.07.2017 at 10:25

  по европейски стандарт да са ни училищата първо, след това ваканцийте

  Reply

 • Любомир

  31.07.2017 at 11:12

  Мили Деца,
  Не си губете времето с училище. Живеем във време с невероятни възможности за самообучение! Не е нужно да прекарате най-хубавите си години под строй, дресирани да зубрите като роботчета и накрая като излезете в реалния свят и нищо да не знаете. Училището и Университета са морално остаряли, ако имате волята и уважението към себе си намерете алтернативен начин да се образовате! Знанието е дар, а не нещо което насилствено трябва да се набива в главите. Моето пожелание е да бъдете върха на копието на информационната епоха, вместо последните от индустриялната.

  Reply

 • Вени Венкова

  31.07.2017 at 12:47

  Това минава всички граници!Малоумници!Неграмотност имало..тва ви е от нулевата образователна система.Сменихте хубавите учебници с боклуци..как да разбират какво четат като е написано като за вишисти!Що не направите училищата по Европейски стандарт,мизерни бази,зимата мръзнат,лятото се пържат.Що не им подсигурите безплатна и нормална храна в училище а ядат боклуци!Гледате да е европейско тва дето ви изнася!

  Reply

 • Сашо

  31.07.2017 at 16:48

  Просто няма да идваме на училище и ще направим протест и това е ….

  Reply

 • Deborah

  31.07.2017 at 19:09

  Направете училищата по Европейски стандарт и тогава ваканциите. В Европа ваканциите са така, ама в тях има климатици, шкафчета, столова и още хиляди неща, които ние НЯМАМЕ! Заемете се първо това да оправите и след това си клатете краката в министерството, тъпейте още повече и мислете каква глупост още ще измислите! 🙂

  Reply

 • Тайна

  01.08.2017 at 9:48

  Ненормалници тъпи (без извинение)
  Цяла година ни мъчат и са още вие прости ли сте не разбрахте ли, че дори още време да добавите, няма да се образоваме повече. Има частни уроци на който му се учи плаща и готово….Ебати тъпите хора

  Reply

 • Протест

  01.08.2017 at 11:53

  Вдигаме протест докато не се отмени това нещо няма да влезнем на 15 септември в класните стай протест

  Reply

 • Вероника

  01.08.2017 at 12:01

  Абе вие наред ли сте бе?Кво дадоха ни малко ваканция и кво пак трябва да я съсипете.Не стига че учим 9 месеца ставаме рано и се спукваме от учене и кво накрая няма и ваканция да ни давате.Все пак всяко дете си решава дали ще учи това не зависи от вас а от НЕГО.Вие и да намалите ваканцията мислете ли че някой ще дойде на училище или че някой ще учи.Все пак ни трябва малко почивка ние не сме някви роботи да се пръсване от учене.И да ни викате на 1 септември аз няма да отидя аз ще си отидя на 15 и смятам че и още др деца няма да дойдат! Все пак тук е България нали за това повечето хора е харесват тя е по различна от другите страни.

  Reply

 • Майка на четирима

  02.08.2017 at 8:47

  Да си намалят парламентарната ваканция! Аз съм категорично против да се удължава учебната година! Това вече е безобразие! Безмислието си увеличават! Те превръщат училището в затвор, а децата в затворници! Кой Ви дава право, господа управляващи, да ограничавате правата и свободите на децата и техните родители? Всеки случай не и аз! Готова съм да обявя гражданско неподчинение, ако се намали лятната ваканция! Ще протестирам до последно. И да ви кажа от сега – удължаването на учебната година няма да вкара учениците в клас, а ще ги изкара от там. Включително и моите…

  Reply

 • Надежда Георгиева

  02.08.2017 at 11:01

  Уха, направо се втрещих! Вие, съзнавате ли въобще какво вършите? Защо ще пържите мозъците на децата и ще ги блъскате с ненужна и остаряла информация? Сега сме в друга ера хора, отворете си очите.! В така наречената ви образователна система, няма нито един учебник написан съобразно нуждите на тези деца. Те не търсят суха материя написана на недостъпен език уж от професор на 103 години. Тези деца са от друго поколение, те имат друг код. Живеем в ерата на информационните технологии, а не в отминалата индустриална епоха, защо искате да ги връщате там? Не ги превръщайте в неуки бели роби!!! Видно е,че това е целта ви!!! С тези промени съм сигурна, че отпадналите от образователната система ще са с доста по-висок процент, както и да не изключваме фактора етнически малцинства, по който много обичате да се водите! Мислете креативно как да върнете децата в училище(без финансов или материален стимул) и те да го посещават с интерес, а не по задължение. Това е вярната формула! Успех 🙂

  Reply

 • Dalya

  02.08.2017 at 17:34

  izvinqvaite, no tova che ima negramotni deca, koito ne mogat da chetat i da pishat ne oznachava che i drugite ne mogat tva e strashno maloumno, zashto da ne hodqt na chasni uroci , a trqbva da zaduljavat i drugite deca!

  Reply

 • Ивайла

  03.08.2017 at 19:15

  Е не вече съвсем прекалихте.Не стига,че имаме 2 месеца почивка,а сега и това да махнете.Значи ние ще ходим на училище,мъкнейки 6кг раница и се врищаме скапани с по 5000 задачи за домашно и вместо да си починем ние трябва да си научим,тъй като материалът,който учим е мега труден.Помислете за нас.И ние сме хора или по-точно деца.Искаме да играем,да ходим на море,да си говорим с приятели и тем подобни неща,а вие взехте да ни скъсявата и безтова малката ваканция.И само да добавя,че в другите държави учат повече,но по друг начин.

  Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *