Тотален обрат! Какво ще стане със законопроекта за акциза на бездимните тютюневи изделия? Бележат ли ръст в потреблението новите цигари

980x551_1530786720

Партиите от управляващото мнозинство постигнаха съгласие по въпроса за акциза за бездимните тютюневи продукти, а законопроектът няма да бъде оттеглен. Това стана ясно на брифинг в парламента, даден от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, съобщава БГНЕС.

Намерението за повишаване на акциза, така че той да се изравни с този на конвенционалните цигари, бе обявено преди дни от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Като аргумент послужиха загубите в бюджета – около 15 млн. лева от началото на годината, които до нейния край ще се удвоят. В същото време бездимните цигари бележат ръст в потреблението от 50%.

След като предложението за повишаване на акциза бе оповестено, една от партиите, влизащи в състава на „Обединени патриоти“, обяви несъгласие с него. От ВМРО посочиха, че предложението не е съгласувано с тяхната парламентарна група и се позоваха на стриктната акцизна политика на ЕК. Тя дава шанс на това ново изделие да допринесе за подобряване здравето на европейските граждани.

Законопроектът няма да бъде оттеглен, но отчитайки влошената комуникация с колегите си от ВМРО, от ГЕРБ отлагат разглеждането на предложението в бюджетна комисия, за да се направят по-задълбочени анализи.

„В държавите от ЕС съотношението на акциз за нормална цигара и за електронна цигара е 70% акциз за електронната, 100% за нормалната. Смятаме, че може би в тази посока ще бъде по-разумно да се обсъди вариант. Да започнем с 50%, но всичко това е една възможна хипотеза“, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Волен Сидеров пък коментира, че повишаването на акциза ще бъде изчислено от финансовите специалисти. Част от приходите пък щели да се използват в помощ на хората с увреждания.

От своя страна от ВМРО благодариха за възстановения диалог в управляващата коалиция и изразиха увереност, че ще бъде постигнато съгласие по този въпрос.