НС прие на първо четене промените в Закона за движение по пътищата. Ще махат знаците пред камерите

Парламент

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за движение по пътищат.  Гласуваха 191 народни представители, като 165 бяха „за“, „против“ нямаше, а 26 се въздържаха.

Основната промяна в Закона е премахването на знаците пред камерите на пътя.

С изменението на друга разпоредба от закона се предвижда при изпълнение на функциите си, определените от министъра на вътрешните работи служби да имат право да извършват контрол по спазване на правилата за движението по пътищата с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане, като контролът ще се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане.

Предлага се по-тежка мярка за собствениците, които предоставят автомобила си на неправоспособни водачи. Предложението в тази посока е свързано с прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство за срок от 6 месеца до една година.

„Един човешки живот да спасим със Закона за движение по пътищата, си заслужава да го приемем. Тази законодателна инициатива ще бъде недостатъчна за постигането на ефекта, към който всички се стремим. Все пак трябва да имаме стъпки, които трябва да реализираме. Ако преценяваме, че тази стъпка води до тази ефективност, защо да не я приемем днес. Законодателният ефект е работа, която е свършена от представители на Транспортна комисия, на Вътрешна комисия и представители на институции, които са имали възможността да изразят своето мнение и да участват активно в идеите в законопроекта“, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите в пленарна зала.

„Ако една мярка води до ефект, аз съм за, да бъде приета. Бездействието дава възможност да се толерира и да се дава мълчаливо съгласие за жертви по пътищата. Ние, народните представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и вашите народни представители, които ще подкрепят този законопроект, сме точно тези, които искаме да подобрим тази тенденция“, каза още Цветанов в отговор на депутата от „БСП за България“ Красимир Янков, който обяви, че БСП ще подкрепи тези промени, но трябва да има конкретни мерки и мероприятия от МВР и повече пари за инфраструктура.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.