Великият художник Светлин Русев – Ето какво наследство остави на дъщерите си!

Светлин Русев

Картините на академика няма да се продават. След смъртта на жена си през 2009 г. художникът разделил парите на децата

Великият художник и творец акад. Светлин Русев остави близо 2 млн. лева наследство на своите дъщери във вид на имущество и картини, научи „България Днес“. Още в далечната 2009 г. Маестрото разделил парите от апартамент в София в „Лозенец“ между Ралица и Милкана, двете си деца от брака с Лиляна Русева. 140-те квадрата били купени от чужденец, а сумата от над 400 000 евро била поделена между двете момичета на художника. Това Светлин направил, след като в същата година се споминала любовта на живота му – съпругата му Лиляна Русева. Мъката по кончината й го накарала да помисли за дъщерите си и какво може да им остави като реално наследство.

Освен апартамента академикът разполага и със свое ателие на ул. „Врабча“, което всички посветени познават. В него той от сутрин до вечер творял картините си в тишина. „Няма нищо да продаваме от това ателие. То няма да се пипа, там е духът на татко“, тъжно споделила едната от дъщерите на художника пред близките на семейството.

Малко по-късно през 2012 г. акад. Светлин Русев продава и другия си апартамент, пак в центъра и отново за подобна на предишната сума – 500 000 евро. И тези пари са разделени между двете му момичета.

Приживе Светлин Русев бе от малкото меценати, които подаряваха творбите си за благородни каузи.

„Осиротяхме без Светлин!“, сподели директорът на Художествената галерия в родния град на художника Плевен. През 1984 г. Светлин Русев подари на Плевен над 300 творби от личната си колекция, а след това продължи да я обогатява и днес броят им е над 400. Сред произведенията на изкуството, дарени от академика на плевенчани, са творби от Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Сирак Скитник, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Владимир Димитров-Майстора, Илия Бешков, картини на известни чужди художници, сред които Пабло Пикасо, Франсиско Гоя, Марк Шагал, Реноар, Салвадор Дали, Йожен Дьолакроа, Огюст Роден и Едгар Дега и много други.

Големият български художник Светлин Русев почина в събота. Той издъхна в дома си дни преди да навърши 85-годишна възраст, на рождената дата на Нешка Робева.

„Живописец с монументален размах, нечовешка енергия и удивителна работоспособност, общественик с изострена социална чувствителност, страстен колекционер на произведения на изкуството, акад. Русев беше енциклопедична личност с дълбоки познания и разностранни интереси. Върхът, по който се равняват. За учениците си остава учителят, който безпогрешно разпознаваше и развиваше таланта им, разкриваше нови хоризонти и възможности пред тях. Умееше да отстоява каузи, каквото и да му коства това. Ярък творец и мислител, неуморен будител, чието мощно духовно присъствие и влияние се простират отвъд географските и времевите граници. Дори отвъд смъртта! Прощавайте, Маестро!“, написаха колегите му от Националната галерия.

Дъщеря му Ралица: Оставете ни на мира! Няма да има друго поклонение!

„Оставете ни на мира!“, сподели дъщерята на Светлин Русев – . 49-годишната жена е доктор и старши научен сътрудник втора степен в НИМ и Института за изкуствознание при БАН. Има над 50 публикации в научни и популярни издания в България и чужбина върху проблемите на православието и културата. Куратор е на изложби в Брюксел, Москва и у нас. Ралица опроверга слуха, че едно от последните желания на баща й било да бъде кремиран и прахът му да бъде разпръснат над Рупите. „Няма да има друго поклонение освен това в Квадрат 500“, обясни Русева. Другата му дъщеря – 55-годишната Милкана Русева, е най-добрата жена алпинист у нас. Съпругът й Петко Тотев е седмият българин, стъпил на Еверест. Приживе Светлин Русев много се гордеел и с децата, и с внуците си.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.