Само в 7DniSofia.bg

Нова програма „Дигитална Европа“ с бюджет 9 милиарда евро! Зад думите „прозрачност“ и „ефикасност „, хората искат и действие, каза Мария Габриел!

мария-габриел

Нова програма „Дигитална Европа“ с бюджет 9 милиарда евро ще работи за киберсигурността и цифровите умения. Това каза в Бургас еврокомисарят Мария Габриел, която откри в морския град IT състезанието „Цифровият град и аз“, предаде БНР.

С новата програма са идентифицирани 5 области, по които ще се работи – посочи еврокомисарят Мария Габриел:

„Това са цифровите умения, това е киберсигурността, това е изкуственият интелект, знаете, колко страхове той предизвиква. Това е също така суперкомпютрите от „Нова България“ – регионален лидер и в такава силна инициатива. И това е публичната администрация. Защото зад думите „прозрачност“ и „ефикасност „, хората искат и действие“.

Програмата е разработена по предложение на българския еврокомисар. Тя е получила подкрепа от колегите си от Европейската комисия и за увеличаване с 96% на средствата за цифровизация в следващия бюджет на ЕС. Мария Габриел коментира това по време на откриването на IT състезанието в Бургас хакатона „Цифровият град и аз“. То е част от съпътстващите събития на Европейският морски ден, който ще се проведе на 31 май.