Проф. Михаил Константинов с горещо сравнение в ефир: Срещите на Радев и Борисов с Путин!

Професор Михаил константинов

Срещата между Румен Радев и Владимир Путин продължава да провокира много въпроси. Тази между руския президент и Бойко Борисов също. Професор Михаил Константинов коментира пред Хекимян в сутрешния блок по bTV горещите теми около тези две визити.

„И президентът има правомощия по конституция. Според мен двете срещи с Путин взаимно се допълват. Когато говорим за енергийните проекти, трябва да знаем какво ще стане в близкото бъдеще . Реакторите в АЕЦ са пред изтичане на срок, стари са. Около 50% от енергията се произвежда в ТЕЦ-ове. До сега минавахме между капките, но ще ни се наложи да плащаме огромни глоби. Според мен, малките ТЕЦ-ове са изключително вредни. Ние няма да издържим на глобите“, обясни той като допълни, че сега се не реагираме, но това е за да не останат хората без работа.

Професор Константинов твърди, че „Белене“ е стар реактор, който е изключително пасивен и не е опасен като, примерно, Фукушима: „Реакторът е стар, но сигурен. Освен това има и лицензите. Студения синтез е много хубаво нещо, но не се знае кога ще се случи. Едната тема ще са енергийните проекти, а другата санкциите.

“ Като други важни теми, които биха могли да се засегнат на визитата, той изтъкна тези с Китай и Северна Корея: „Китай също е трудна тема, която подлежи на обсъждане. Вижте и Северна Корея как разиграва САЩ – ще има, няма да има среща.“

„Не знам дали сме готови за „Български поток“. Според мен не сме. Ако има разлика между Северен и Южен поток, то определено е в полза на „Южен поток“. Там могат да се включат много повече страни“, каза още Константинов.

Професорът опита да опише и ситуацията с Македония: „Македония е чувствителна тема за самата Македония, Гърция и България. Накрая ще се стигне до географско понятие за името на страната. Македония не е страна, която е заплаха за националанта сигурност. Да не говорим, че там 1/3 са албанци. Имат коренно различни планове.“

„Всички срещи станаха знакови. Изтъркаха смисъла на думите. „Знакова“ и „уникален“ трябва да се използват много рядко. Те са рана в нашата душа, както и ние в тяхната. Ако сега изпуснем момента, то ще трябва да чакаме още 10 години“, заключи Константинов по темата за срещата между Заев и Борисов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.