Янаки Стоилов: БНБ е можела да спре фалита на КТБ, но това е въпрос на воля и капацитет

янаки-стоилов

„В КТБ освен ликвидни проблеми е имало и капиталови. Не бива да казваме, че това е била стабилна банка. Но големият проблем е лошата политика и контрол над икономиката, която управляващите водят. В България периодично натрупващите се проблеми се изострят, за да може да се разпределят активите и капитала между управляващите.“ Това заяви бивишят депутат от БСП Янаки Стоилов, който е присъствал по време на разговорите за спасяването на банковата система пред България он еър.

„Процесът с КТБ започна от лица, които бяха вътрешни за банката. Съюзът бе между Цветан Василев и Делян Пеевски, а изпиването на кафето между Бойко Борисов и Лютви Местан също натегна обстановката. Напластиха се политическите обстоятелства и това бе като катализатор за събитията“.

Според него има погрешно разбиране за ролята на БНБ по време на кризата. „Когато възникне криза политиците търсят решение в лицето на банката. А тя в такива ситуации се оказва безсилна или с много ограничени възможности. БНБ е можела да предотврати колапса на КТБ, ако е реагирала навреме. Но това е въпрос на воля и на наличие на капацитет, който да обработи информацията“, отбеляза Стоилов.

Социалистът подчерта, че БСП е против държавата да плаща чужди сметки и да запълва с пари от гражданите финансовите дупки в банки.  „Държавата трябва да работи, за да не се стига до там“, настоя червеният активист.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории