Бойко Борисов на посещение в Хърватия и Украйна! На среща с Андрей Пленкович, очаква се да обсъждат важни въпроси

Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Хърватия и Украйна през уикенда. В събота в Загреб той ще има двустранна среща с хърватския си колега Андрей Пленкович, предаде бТВ.

Очаква се двамата да обсъдят приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС, като наблегнат на евроинтеграцията на Западните Балкани.

Борисов и Пленкович обсъдиха темата миналата седмица преди срещата на върха на ЕС в София. Тогава хърватският премиер изтъкна колко е важно развитието на региона да влезе в дневния ред на ЕС. Той потвърди, че Хърватия ще инициира следваща среща на върха през 2020 година.

Желанието му е новият форум да направи преглед на напредъка по проектите, стартирали в резултат на инициативата на българското председателството на ЕС и да даде по-нататъшен тласък на процесите на сближаване на страните от Балканите с останалите държави в Европа.

В хърватската столица премиерът Бойко Борисов ще открие паметник на Иван Вазов в парка „Бундек”. Монументът е символ на историческите връзки между България и Хърватия.

В Киев, в събота, министър-председателят ще проведе среща с президента на Украйна Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. По време на разговорите ще бъде дискутирано задълбочаването на контактите между двете страни, както и актуални външнополитически въпроси.

В неделя премиерът Борисов ще участва в церемония по откриване на мемориална плоча на един от спасителите на българските евреи, подпредседателят на Народното събрание Димитър Пешев.

Извън официалната програма на посещението в Киев в събота вечерта Борисов ще гледа на живо любимия си отбор Реал Мадрид, който е финалист в тазгодишното издание на Шампионската лига.

Финалът между Белия балет и Ливърпул ще бъде на Олимпийския стадион в украинската столица.

Премиерът ще проследи мача в компанията на украинския президент Петро Порошенко, който го е поканил в официалната ложа.

Очаква се преди двубоя Борисов да се срещне и с част от управата на Реал Мадрид.Премиерът има почетна членска карта на испанския клуб, връчена му от бившия президент на тима Рамон Калдерон.Андрей Пленкович, какви теми ще обсъждат те?

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.