Само в 7DniSofia.bg

Томислав Дончев: Мястото ни е в Еврозоната и Шенген, ние покрихме голяма част от условията

tomislav-donchev

Надявам се, българският съд да се произнесе по случая Корпоративна търговска банка (КТБ) и да се разбере кой и с колко е фалирал банката, каза вицепремиерът Томислав Дончев по БНТ.

„Примерът Бойко Борисов тогава задаваше въпроса кой и как се дигна дотук. Нали знаете, че муха и политик се убиват с вестник, същото стана и с КТБ“, каза събеседникът на медията по повод на разсекретяването на стенограмата от съвещаването на Консултативния съвет за национална сигурност при бившия президент Росен Плевнелиев от 29 юни 2014 г.

За посещенията на премиера в Париж и Берлин миналата седмица Дончев заяви:

Посланията са ясни. България е първостепенен партньор на ЕС. Ние сме остров на стабилността в един несигурен регион. Колкото и странно да звучи, България търси мястото си в Европа. България е членка на ЕС, но виждате какво си случва в Съюза, който може да се подели на ядро и периферия. Ние сме в географската периферия, но искаме да бъдем в политическото ядро. България има шанс, макар че не се движим със скоростта, с която би ми се искало.

„На хората от Западните Балкани трябва да се даде перспектива, защото това ще мотивира хораат, въпреки че скоро се предвижда ново разширяване на ЕС“, посочи още вицепремиерът. „Влизането в Еврозоната и Шенген е процес. Ние покрихме голяма част от условията. Ние трябва да убедим останалите членки, че нашето място е там. Този процес понякога е труден“, каза още Дончев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.