Решението за прекратяване на изграждането на АЕЦ „Белене“, беше взето при една доста нестабилна геополитическа обстановка в страната! Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев

Проф.Атанас Тасев

Решението от март 2012-а, с  което НС прекрати изграждането на АЕЦ „Белене“, беше взето при една доста нестабилна геополитическа, политическа и икономическа обстановка в страната. Заявката на Борисов за размразяването на проекта се прави в съвсем други условия. Тя добре се вписва в следващите действия, които ще бъдат направени и в идеята за превръщане на Балканите в стабилна икономическа и политическа зона. Това каза за БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Ние изпуснахме вече 2 източни влака. Първият беше в Белград преди няколко години. Миналата година, в Пекин, ние не успяхме да се включим. Сега очевидно вече заставаме начало на икономическата инвазия на Китай с тяхното предложение да участват в строителството на АЕЦ „Белене“.

Отмяната на решението за мораториум върху сторителството може да бъде „изкуствената патица, която да привлече останалите“, смята експертът.

„Това очевидно ще привлече и други инвеститори. Тогава наистина ще може да има не пряко договаряне само за един-единствен участник, а за няколко. Очаквам точно това да се случи“.

Дори централата да бъде изключително частен проект, държавата остава неограничено отговорна от гледна точка на ядрената безопасност, допълни той. Също така има отговорност по отношение на движението на отработеното ядрено гориво и съхранението на радиоактивните отпадъци.

Много експерти са категорични, че ядрената енергетика е необходима след Парижкото споразумение за климата, което може да наложи редуциране във въгледобива и дейността на ТЕЦ-овете.

„Последните прогнози са, че още от 2027 година може да се получи дефицит на базова енергия. Съгласно Европейската енергийна стратегия, до 2050 година на терен ще останат три вида енергия – ядрена – около 25%, възобновяеми енергийни източници – около 50, и може би около 25% ще останат газотурбинните модули. Това е бъдещето. Тези три вида енергия не са в противоречие, а са взаимнодопълващи се“.

„Между другото, „Белене“ не е най-скъпият проект. Ние в момента получихме оборудване на цени отпреди 10 години и това е добър старт към следващите етапи. Освен това прогнозният бюджет е също е по-нисък, отколкото на новостроящи се централи. Освен това жизнеността на проекта се определя в диапазона между 40 и 60 евро за мегаватчас. Отчитайки ръста на цената на емисиите на въглероден диоксид, буквално след 7-8 години ще бъде доста атрактивна от гледна точка на пазарната експозиция, защото цената на енергията, именно поради фактора „ръст на цената на емисиите въглероден диоксид“, ще бъде някъде около 80 евро за мегаватчас“.

Появата на китайската компания не е най-доброто, смята Тасев. Причината е, че тяхната стратегия е да лицензират на наша територия новите си реактори и така да направят инвазия в Европа.

„Това може да забави въвеждането, защото трябва да се започне почти отначало. Докато използването на руската технология може да ускори процеса, което прави участието на „Росатом“ като ЕРС контрактор безалтернативно, а като инвеститор – възможно.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.