Няма шанс да се случи чудо с Боян! Коментира Любомир Попйорданов, бивш председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм

Боян Петров
Очаква се днес да продължи издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите, вероятно в района между лагер 3 и лагер 2. Вчера, при последния лагер по пътя към връх Шиша Пангма, бяха открити негови вещи: тениска, инсулин и инсулинова помпа. От екипа на българския алпинист обясниха за БНР че, когато тръгвал да катери връх, той оставял подобни неща в палатката, за да не му тежат, и може без проблем да издържи дни наред без инсулин, предаде БНР.

„Няма шанс да се случи чудо с Боян“. Това заяви в интервю за БНР Любомир Попйорданов, бивш председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм:

„Беше хубаво да се намери и да си го върнем тук, но дъщеря му Тея много добре го е казала, че той е там, където винаги е искал да бъде – в планината. На тази спасителна операция в Хималаите трябва да гледаме като на нещо доста необичайно, едно постижение, че сме ангажирали толкова много хора, толкова много нации. Възможно е той да е скрил под някой навес и да не може да се види от хеликоптерите, но Боян има нужда от инсулин всеки ден. Това не е шега. Когато човек има диабет, трябва всеки ден да се грижи за своето здраве. Освен това стилът на изкачване на Боян,

Боян Петров
Боян Петров

неговият стил на организиране предполага много лека екипировка. Той надали в този случай е направил изключение, тоест той не е екипиран за дълъг престой в планината“.

„Връх Шиша Пангма е много коварен, самият Боян е казвал това“, добави още Попйорданов:

„Има 21 загинали алпинисти на това място. В момента трябва да бъдем реалисти. В една акция все пак трябва да се мисли и за сигурността на тези, които я предприемат и извършват“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.