Родна тенис надежда с престижна награда от фонадация “ Димитър Бербатов“

8

Родната тенис надежда Росица Денчева бе определена за победител в област „Спорт“ за деца от 1-и до 4-и клас от фондация „Димитър Бербатов“.

Голямата звезда на българския футбол Димитър Бербатов връчи юбилейните десети годишни награди “Успелите деца на България” на своята фондация. Още преди да подпише с най-успешния английски клуб “Манчестър Юнайтед” и преди да се превърне в първия българин, шампион и голмайстор на английската Висша лига, Бербатов учреди фондация, чрез която да помага на изявените българчета в ученическа възраст да преследват мечтите си.

Лично Димитър Бербатов отличи най-добрите в областите “Изкуства”, “Наука” и “Спорт” в три възрастови групи.

Деветимата победители бяха определени след заседание на експертно жури с председател проф. Сава Гроздев. Бербатов връчи на победителите специалната статуетка на фондацията си – младеж, повдигнат на пръсти, с протегнати към звездите ръце. Лауреатите получават и годишна стипендия. Но всъщност всяко от децата, влези в клубовете на успелите, знае, че има голям приятел по пътя към преследването на мечти и нови върхове.
Тъй като наградите бяха юбилейни, всеки от отличените 9 таланти сподели своята мечта за следващите 10 години.

Росица Денчева е родена на 10 март 2007 год. в Плевен. Тренира при Ангел Ангелов в ТК „Плевен 90”. Стъпила е за първи път на корта на 4 години. Денчева е двукратна шампионка от международния турнир до 12 г. в Добрич. През 2017 год. печели най-силния турнир в света за момичета и момчета до 10 г. „Смриква Боул“ в Хърватия. Този турнир е с ранг на световно първенство. Освен на сингъл там Роси става шампион и на двойки. През тази година Денчева спечели титлата от Държавното първенство до 12 год. в зала. Младата българска тенис надежда е първа ракета на националния отбор на България за нейната възраст. През тази година Росица Денчева, Каталина Пертова, Никол Николова с капитани Даниел Ангелов и Александър Арсовски спечелиха шесто място на европейското зимно отборно първенство.

Мечта: “След 10 години си пожелавам да спечеля Уимбълдън.”

В момента Росица Денчева играе на турнир в Букурещ и не успя да присъства на награжаването, но Димитър Бербатов обеща, че лично ще й връчи статуетката.
В първото издание на наградите „Успелите деца на България“ преди 10 години лауреат на Голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“ стана тръгналият тогава към върха на световния тенис Григор Димитров.

През 2011 година лауреат в област „Спорт“ за 2011 г. е Димитър Кузманов. Голямата награда за успехи през 2013 г. печели Адриан Андреев.

През всяка от десетте години стотици таланти попадат в клуба на успелите деца с постиженията си през съответната година. Над 400 изявени българчета влязоха в Клуб 2017 с успехи в изкуствата, науката и спорта през 2017 г. Те са част от отбора от победители на фондация “Димитър Бербатов” и всекидневно имат възможност да усещат подкрепата на друго успяло, пораснало дете, прославило България по целия свят с изявите си на футболния терен.

Церемонията по връчването на десетите годишни награди “Успелите деца на България” беше под патронажа на Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и на министър Лиляна Павлова. Събитието бе навръх Деня на Европа – 9 май. Да уважат таланта, дойдоха още кметът на София Йорданка Фандъкова, спортният министър Красен Кралев, председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин, бившият външен министър Ивайло Калфин, евродепутати, посланици на държави от ЕС.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.