Иновация за столичани! Ще можем да купуваме билет за градския транспорт в София през мобилния си телефон!

градски транспорт

Една от възможностите, която ще даде новата супермодерна тикет система на пътниците в градския транспорт на София, е да си купуват билет и с мобилния телефон, споделиха от ръководството на Центъра за градска мобилност.

Това може да стане чрез приложение, с което на телефона си ще получаваме код. Именно този код ще проверяват и контрольорите в градския транспорт.

Новата система ще позволи таксуване на пътиците и чрез банкова карта – кредитна или дебитна. Пасажерите ще могат да зареждат картата си за пътуване и през сайта на Центъра за градска мобилност, а не задължително да отиват до гише.

Сега някои нередовни пътници дупчат билет едва когато видят контрольора. Трудно е да се глобят, защото в момента на проверката уж са изрядни. С видеоноблюдението виновният няма да може да се скрие.

„Тогава ще се провери кога се е качил, колко спирки е пропътувал и кога перфорира превозния документ”, обясни Пиринка Бурова, дългогодишен контрольор.

Нововъведенията ще осигурят повече справедливост в градския транспорт.

„Таксуването ще може да бъде базирано както за време, така и на разстояние”, посочи пред БЛИЦ Христиан Петров, директор на Центъра за градска мобилност.

Тикет системата ще струва 88 милиона лева. Перфораторите първоначално ще останат, докато се тестват нововъведенията, после ще бъдат премахнати.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.