Матей Пампулов: Треньорът, детето и родителите трябва да са един отбор

Матей Пампулов

Матей Пампулов е дългогодишен състезател за Купа Дейвис и капитан на националния ни отбор. Той е сред най-уважаваните родни специалисти, като в състезателната си кариера има редица успехи на двойки заедно с брат си Божидар. От дълги години Матей живее и работи извън страната. През последните две седмици Пампулов беше част от лагерите на националните отбори от 12 до 18-годишна възраст. За впечатленията си и за целта на тези лагери Матей Пампулов разказа в интервю за официалния сайт на Българската федерация по тенис.

– Г-н Пампулов, участвахте в двата лагера на националните отбори в София. Какви са вашите първи впечатления и каква е ползата от подобен тип лагери?

– Тези лагери имат за цел един вид да сканират играчите, за да се добие една ясна представа какво е тяхното физическо състояние. Аз от своя страна исках да ги видя как са в тениса. Досега нямах голям контакт с децата, които участваха през тези две седмици. Някои от тях ги виждам за първи път или ги знам само по имена. Така че за мен беше интересно да ги видя на живо и да ги съпоставя с децата, които тренирах в Австрия в рамките на 18 години и с децата в САЩ, които наблюдавам през зимата. Този лагер за мен е много полезен. Работих с много хубав екип от млади хора, за което поздравявам федерацията, че дава шанс на младите треньори да влязат в най-високото ниво. Много съм доволен и смятам, че това, което видяхме през двете седмици и нещата, които казах на треньорите, родителите и състезателите, ще им бъдат от полза.

– Какви са впечатленията от децата ?

– Смятам, че ни е имаме талантливи деца. Те са много надарени и умни. Лесно им се отдават нещата, ако ги сравним с децата от други нации, които трябва много пъти да повторят едно нещо, за да го направят. Разбира се не всички деца са еднакви, но в голямата си част нашите са страхотни.

– Къде според вас трябва да се работи най-много?

– Много са компонентите, върху които трябва да се работи. Когато едно дете започне да играе тенис, първото нещо, което трябва да се научи, е да вкарва топката в корта. Тези деца, които успяват да вкарват повече топката, побеждават до 10 и до 12-годишна възраст. След 12 години вече са нужни други неща и най вече да успяваш да завършваш топката. Между 12 и 14 години трябва да се усъвършенстват така наречените уинъри /удари, с които се завършва точката/. След 14-годишна възраст вече децата с единия крак стъпват в мъжкия и женския тенис. В този етап вече се изисква освен уинърите и техническите прийоми да се изгражда характера на играча. Този, който е способен в трудни моменти да издържи дълго време. Предната седмица наблюдавах мача на Григор Димитров срещу Малек Джазири. Във всеки мач той продължава да надгражда. Не трябва българските зрители да очакват, че може да спечели всеки турнир. Виждам, че и на клей корт той вече е много сериозен играч. Надал и Федерер скоро ще прекъснат кариерата си, защото не са вечни. И тогава идва времето на Димитров и на по-младите тенисисти. Вижда се прогресът, който показва във всеки един турнир, дори когато губи. Същото се отнася и за играчите, които искаме да направим. Не трябва да се изпуска моментът, в който те трябва да влезнат в мъжкия и женския тенис. Най-важни са годините, в които тенисът се превръща от удоволствие в къртовски труд и дори пет часа на работа на ден са малко. Този момент, може би, се губи в България и върху него трябва да се работи.

– От дългия опит, който имате като треньор и състезател, кога за едно дете е най-добре да започне да тренира тенис?

– Няма такава теория, за да се каже това. Всичко зависи от самото дете, но е хубаво до 6-годишна възраст вече да се започне. Основният въпрос е какво искат да постигнат. Първата ми работа в тези лагери е да питам децата. Давам им три варианта. Първи вариант – искаш да си много добър в България. Втори вариант – колежански тенис. Трети вариант – професионален тенис. Кой от тези варианти си избирате, за да може да видим за какво става въпрос. За едно дете преди да започне да тренира, родителите трябва да си отговорят на тези три въпроса. Тук влизаме в голямата тема. За да стане един играч професионалист, е много важно треньорът, детето и родителите да искат едно и също нещо. Те са един отбор и трябва заедно да вървят напред в този процес. Много са чести случаите, когато родителите не са подготвени и изисквайки много по този начин, травматизират децата.

BGTENNIS.BG

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.